Op 1 januari 2014 trad de subsidieregeling Praktijkleren in werking. De subsidieregeling vervangt het onderdeel onderwijs van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA). Vanaf nu tot en met 15 september vóór 17.00 uur kunnen werkgevers een aanvraag indienen.

De subsidieaanvraag dient via het eLoket plaats te vinden. Daarvoor heeft de aanvrager een eHerkenningsmiddel met betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. Daarmee ziet de overheid wie de aanvrager is en of hij bevoegd is namens zijn onderneming te kunnen optreden. Met het indienen van het vraagformulier verklaart de werkgever dat bij beschikt over een (praktijkleer)overeenkomst, die door alle partijen is ondertekend.

Tip

Informatie over het kopen van een eHerkenningsmiddel vindt u op eHerkenning.nl/bedrijven.

Subsidiehoogte

Na de deadline 15 september 2014 worden alle aanvragen gelijktijdig binnen maximaal 13 weken beoordeeld. Uiterlijk half december 2014 krijgen de aanvragers uitsluitsel over hun aanvraag en de hoogte van de subsidie. De subsidiehoogte hangt af van het aantal weken dat de aanvrager praktijkbegeleiding heeft geboden en het aantal subsidieaanvragen per categorie. De beschikbare subsidie per categorie wordt verdeeld over alle aanvragen. Dus de hoogte van de te ontvangen subsidie hangt af van het aantal ingediende aanvragen. Per leerling kan maximaal 2.700 euro subsidie worden ontvangen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de regeling in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uit en keert de subsidies uit vóór het einde van 2014.

Let op

Voor de subsidieregeling Praktijkleren is het studiejaar in 2014 begonnen op 1 januari.

Nota bene

In de subsidieregeling wordt onder werkgever verstaan: het bedrijf of de organisatie dat het praktijkdeel van de opleiding voor de deelnemer verzorgt. Bij de doelgroepen promovendi en toio’s is een werkgever gedefinieerd als een privaatrechtelijke rechtspersoon, niet de bijzondere universiteiten en onderzoeksorganisaties.

Masterclass Job Crafting voor HR

Organisaties zijn de afgelopen jaren gereorganiseerd. En dat heeft ongetwijfeld geleid tot het ontslaan van medewerkers. Dit proces is nog volop aan de gang. Echter: voor succes op langere termijn is een andere wijze van organiseren van het werk en omgaan met mensen nodig. Deze nieuwe werkwijze leidt tot een wendbare organisatie waar mensen hun kwaliteiten en ambities kunnen en willen inzetten. En dat is een kerntaak voor HRM! Meer informatie en inschrijven