Als er komend jaar in arbeidsvoorwaarden wordt gesneden, sneuvelen achtereenvolgens de bonus, de winstdeling en de auto van de zaak. Als het aan leidinggevenden ligt, blijft het opleidingsbudget vooralsnog echter buiten schot. Dit blijkt uit onderzoek van Van Harte & Lingsma onder ruim 600 leidinggevenden, uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard.
Van de organisaties waarvan de opleidingsbudgetten nu bekend zijn, zegt bijna 60 procent het budget van 2009 in stand te houden. Slechts een kleine groep gaat verlagen en een nog kleinere groep verhoogt het budget. Dit geldt voor zowel grote als kleine ondernemingen. “Opvallend is dat bijna een derde van de respondenten het budget nu nog niet heeft bepaald of nog geen definitieve keuzes heeft gemaakt. We moeten dus ook niet te vroeg juichen,” waarschuwt Bob Hoogstra van opleidings- en trainingsbureau Van Harte & Lingsma. “Maar de signalen voor werknemers en ook voor onze sector zijn relatief gunstig, zeker gezien het zware weer buiten.”
Ontwikkelde werknemers
Toch lijken de opleidingsbudgetten ook te lijden onder de financiële crisis. Waar dit jaar nog bij 14,7 procent van de bedrijven de opleidingsbudgetten zijn verhoogd ten opzichte van 2008, is de verwachting voor komend jaar dat slechts 5,7 procent de budgetten verder opschroeft. Uit het onderzoek blijkt overigens dat 67 procent van de medewerkers de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding van groot belang acht.
Wel of geen tijd?
Als gevolg van de crisis hebben verschillende organisaties minder werk, waardoor werknemers juist nu de tijd hebben om zich bij te scholen. 60,8 procent van de respondenten geeft inderdaad aan dat er dit jaar meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling was. “Toch verschilt dit blijkbaar sterk per organisatie,” zegt Hoogstra. “In veel organisaties moeten werknemers juist een tandje bijzetten; om die reden worden in een derde van de bedrijven de opleidingsbudgetten voor 2009 niet opgemaakt.”