Na uitgebreid onderzoek heeft de Universiteit van Amsterdam een sterke correlatie ontdekt tussen de uitkomsten van het onafhankelijke medewerkertevredenheidonderzoek Incompany 200, dat sinds 2005 onder ruim 6.000 werknemers gehouden wordt, en de financiële performance van bedrijven. Hieruit blijkt dat bedrijven met een return on investment van minimaal acht procent alle kosten van hr-investeringen terugverdienen en daarbovenop hun winst en kasstroom sterk zien toenemen. Als hun rapportcijfers voor het geboden carrièreperspectief in het Incompany 200-onderzoek met een vol punt stijgen, levert dat gemiddeld een extra return on investment van 6,86 procent op. “Dit is een sterk effect en geeft aan dat het voor deze groep bedrijven interessant is om te investeren in hun werknemers,” stelt associate professor Frank Verbeeten van de Universiteit van Amsterdam.
Toekomstperspectief
Eenzelfde stijging van de rapportcijfers levert echter helemaal niets op voor bedrijven die financieel minder sterk presteren. “Het blijkt dat er een omslagpunt is vanaf waar het zin heeft om in medewerkers te investeren. Bij bedrijven die te ver zijn teruggezakt met hun winst, tot een return on investment onder de acht procent, heeft het geen zin om langetermijninvesteringen te doen in werknemers,” stelt Verbeeten. “We zien dan geen positief effect meer op de toekomstige winstgevendheid van de organisatie. Waarschijnlijk geloven die werknemers, ondanks die inspanningen, dan toch niet meer in een goed toekomstperspectief, waardoor de positieve effecten van investeringen in hun ontwikkeling verloren gaan.”
Arbeidsvoorwaarden
Voor deze groep bedrijven is er nog wel een significant positief verband tussen de rapportcijfers voor de arbeidsvoorwaarden en de kasstromen. “Dat zijn de gouden handboeien. Op korte termijn worden medewerkers bij financieel minder sterke bedrijven nog wel gemotiveerd door een financiële prikkel. Het verbetert de kasstroom, niet de winst.” Dit betekent volgens hem dat bedrijven met een minder sterke financiële performance beter eerst kunnen reorganiseren om pas daarna weer te investeren in opleidingen en andere carrièremogelijkheden.
Winnaars
In de nieuwste editie van het onderzoek veroorzaken reorganisaties een all time low voor de baanzekerheid van werknemers. Met name in de IT- en supermarktsector presteren bedrijven dit jaar erg zwak, deze bedrijven staan bijna allemaal onder in de ranking. Bedrijven die opvallend sterk scoren, zijn onder andere Ahold, Rabobank, Unilever, ASML, Vodafone, Ikea, Arcadis, Heijmans en de nieuwe overallwinnaar T-Mobile.