Bijna driekwart van werknemers boven de 60 jaar heeft een goed tot uitstekend werkvermogen. Tot deze opvallende uitkomst komt de Arbo Unie op basis van haar Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor.

Aan de Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor deden meer dan 12.000 medewerkers mee uit de gezondheidszorg, onderwijs, overheidsorganisaties en de zakelijke dienstverlening. Met de monitor meet Arbo Unie de inzetbaarheid van medewerkers. Uitgangspunt is de workability-index (WAI) die een verwachting geeft voor uitval en arbeidsongeschiktheid.

 

Werkvermogen

Van de 60-plus medewerkers heeft 73 procent een goed tot uitstekend werkvermogen. Medewerkers in de zorg hebben een relatief minder werkvermogen (81 procent uitstekend of goed) dan medewerkers in andere branches. Werknemers in de zakelijke dienstverlening hebben het relatief beste werkvermogen (89 procent uitstekend of goed).

 

Duurzaam

De uitkomsten laten zien dat een hogere pensioenleeftijd in het algemeen niet voor onoverkomelijke hindernissen zorgt. Arbo Unie benadrukt wel dat er grote verschillen zijn en blijven tussen individuen. De organisatie pleit daarom voor een variabele pensioendatum. Ook worden bedrijven nadrukkelijk aangeraden meer te investeren in duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dit voorkomt dat vooral medewerkers met fysiek zware beroepen de dupe worden van de verhoging van de pensioenleeftijd.

 

Tip: Gebruik het POP om met werknemers hun ontwikkeling voor de langere termijn vast te leggen. Kom daarbij tot concrete doelen en koppel deze ook aan een tijdsplanning. Houd daarbij rekening met de levensfase waarin de werknemer verkeert. Werknemers in het spitsuur van hun leven (30-40 jaar) hebben bijvoorbeeld vaak behoefte aan flexibele werktijden en flexibiliteit qua werkplek.