Tip 1 – How’s Work- Esther Perel
Re- en upskilling worden gedreven door digitalisering. Als er steeds meer digitaal of automatisch gaat, maken organisaties het onderscheid met menselijke vaardigheden zoals het vermogen om samen te werken en (werk)relaties aan te gaan.
De kwaliteit van jouw werkrelaties, is van invloed op de kwaliteit van jouw werk.
Dus luister ik naar dé relatie-expert Esther Perel. In de podcast How’s work luister je per aflevering naar een eenmalige sessie van Esther. In de aflevering ‘From Bartender to Business Partner’ praten 2 mensen over de transitie van medewerker-baas naar co-eigenaren van een nieuwe onderneming en helpt Esther ze de kaders van hun nieuwe werkrelatie af te bakenen. Of luister naar ‘Stuck in a Job, for Years’ hoe ze iemand helpt de beslissing te nemen om van baan te veranderen. In elke aflevering leer ik iets van de scherpe vragen en inzichten van Esther.
Tip 2 – Range (How Generalists Triumph in a Specialized World)- David Epstein
Ik lees graag biografiën, over geschiedenis, anthropologie, kunst, sport, eten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een specialist ben ik op geen van deze onderwerpen en in Range (How Generalists Triumph in a Specialized World) legt David Epstein uit waarom die brede interesse belangrijk is voor innovatie en vernieuwing. Een specialisme is zeker niet verkeerd maar het helpt je te vernieuwen en innoveren als je gewend bent om verschillende thema’s of onderwerpen met elkaar te verbinden.
Een steeds veranderende wereld heeft nieuwe oplossingen nodig voor problemen die we nog nooit eerder tegenkwamen. In het klein werkt dat ook zo voor re- en upskiling: welke skills uit jouw huidige functie kun je ook op andere terreinen inzetten?
Tip 3 – Dankboek- Ernst Jan Pfauth
Re- of upskilling betekent dat je je gaat ontwikkelen. Reflectie is dan onontbeerlijk én laagdrempelig. Ik gebruik daarvoor het Dankboek van Ernst Jan Pfauth.
Naast uitleg waarom het zo belangrijk is om dankbaar te zijn, nodigt het boek je uit per dag 3 zaken vast te leggen die goed gingen en waarom dat zo belangrijk voor je is. Door het vast te leggen kun je teruglezen en ontdekken wat de rode draad is in wat jij belangrijk vindt. Daardoor maak je makkelijker keuzes in waar je je tijd aan wil besteden en waar je nog in wil ontwikkelen.
Tip 4 – Wees meer als Pippi Langkous!
Een beroemde quote van Pippi is:
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.
Dat nodigt uit om (kleine) stapjes te zetten in de richting van jouw nieuwe skills of functie (en daarop te reflecteren, zie tip 3). Misschien mislukt er hier en daar iets maar van mislukkingen leer je vaak het meest. Ook kom je er op deze manier achter waar je het meest plezier in hebt. Mooi toch als je daar dan je werk van kan maken?
Tip 5 – De serie Slough House- Mick Herron
Leren is ook weten hoe het niet moet. Daarom mijn tip over de Slough House serie van Mick Herron (nog niet alle delen zijn vertaald in het Nederlands). Een serie over afgedankte spionnen onder leiding van Jackson Lamb.
Jackson weet alles beter dan zijn teamleden, spreekt ze toe als kleine kinderen of foetert ze uit dus als je voorbeelden wil van hoe leiderschap niet moet, lees dan over Jackson Lamb.
(Ont)spannend & hilarisch en binnenkort ook als tv serie (met Gary Oldman als Jackson Lamb).
Wil je naar aanleiding van dit artikel vrijblijvend sparren over het onderwerp re- en upskilling? Neem gerust contact op met Patricia Steen.
HR Academy en Gooiconsult organiseren op 27 en 28 oktober het online congres Succesfactoren voor re- en upskilling. Saskia Schepers (learning consultant bij ABN AMRO) en Patricia Steen-Luijten (programmaleider bij Gooiconsult) vertellen tijdens een sessie op dit congres enthousiast over het geheim achter het succes.van de Learning week bij ABN AMRO.