Een eenduidige aanpak om de mobiliteit en wendbaarheid voor 45-plus werknemers te stimuleren bestaat niet, want hun drijfveren verschillen sterk. De do's & don'ts voor de groep 'betrokken blijvers'.

Binnen de groep werknemers die in de tweede helft van hun carrière zitten, zijn ruwweg vier groepen te identificeren: berustende werkers, vitale meegroeiers, betrokken blijvers en bevlogen ontplooiers. Een betere kennis van en inzicht in de drijfveren van deze groepen leidt tot een effectievere HR-aanpak van de 45-plus medewerkers.

Dit concluderen onderzoeksbureau Motivaction en adviesorganisatie Bientôt op basis van onderzoek onder 1643 werknemers in Nederland van boven de 45 jaar. Waar HR-interventies tot op heden erg gericht zijn op de doelgroep als totaal, biedt deze segmentering concrete aanknopingspunten voor effectief beleid, initiatieven en de communicatie per type medewerker.

Betrokken blijvers

Kenmerken: ervaren, vermoeid, empathisch, mondig, verantwoordelijk

Betrokken blijvers verlangen ernaar wat minder werkdruk te hebben. Het liefst zouden zij voortijdig met pensioen gaan. Dit komt omdat zij zich lichamelijk minder gezond voelen en het idee hebben niet te worden gehoord door hun leidinggevende.

Ze zouden liever minder lange dagen maken en meer flexibiliteit hebben bij het inrichten van hun werk. Daardoor zouden zij hun kennis en ervaring beter kunnen inzetten en meer toegevoegde waarde hebben voor het bedrijf, de collega’s en eventuele klanten.

Do’s voor HR en leidinggevenden

  • Geef ze aandacht en het gevoel dat ze gezien worden.
  • Houd gesprekken over hun ontwikkeling en doe dat in de sfeer en toon van waarderingsgesprekken. Het is belangrijk dat in dit gesprek hun vakmanschap wordt erkend.
  • Creëer de mogelijkheid tot functieplekwisseling elke 5-6 jaar waarbij ze een andere context krijgen, bijvoorbeeld bij een andere locatie en andere collega’s. Dit zet aan tot leren maar kan ook spannend zijn.
  • Door hun betrokkenheid zijn ze vatbaar voor burn-out. De werkdruk die ze ervaren komt echter niet voort uit het aantal uren, maar uit psychische druk vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel.
  • Stimuleer het bewustzijn van de eigen verantwoordelijkheid en het nemen van initiatief; vergroot het inzicht in eigen cirkel van invloed.

Don’ts voor HR en leidinggevenden

  • Bied geen eenvoudig(er) werk aan; dat ervaren zij als belediging/miskenning.
  • Een aanbod voor het opnemen van extra vakantiedagen zien zij als een signaal dat ze minder nodig zijn.
  • Evenzo met mindering in aantal uren.

Lees ook: Do’s & don’ts 45-plussers: berustende werkers en vitale meegroeiers

Wilt u weten welke aanpak in uw geval het beste werkt om de 45-plussers in uw organisatie wendbaar en mobiel te houden? Kom dan op 23 juni naar het HR Mobiliteitscongres. In een keynote zal Ester Koot van Motivaction u de handvatten hiervoor bieden.