Terwijl steeds meer organisaties de stap naar e-training maken, zien sommigen nog op tegen de verandering die moet worden gemanaged. Ieder heeft zijn eigen aanleiding, maar de ervaring leert dat bepaalde gevallen eigenlijk geen keus laten. We bespreken 6 momenten waarop e-training een no-brainer is.
Een veelgestelde vraag door klanten en lezers is wat het komende jaar de dominante HR-thema’s zullen zijn. Aan het begin van dit nieuwe seizoen daarom mijn top 3.
Van drie losse bv’s naar één bedrijf. Dat is de uitdaging die bij Green Connect, Rose Connect en OZ Import. Wendy Buskermolen, personeelsfunctionaris bij Green Connect, won de HR Challenge kennisquiz en daarmee een plaats in de nieuwe opleiding HR Business Development Program (HRBDP) van HR Academy. Ze vertelt over haar verwachtingen en de manier waarop zij denkt dat HRBDP kan bijdragen aan haar HR-vraagstuk.
Dat er een ‘war for talent’ woedt, daar is iedereen het wel over eens. Waar veel bedrijven echter minder bij stil lijken te staan, is het feit dat die strijd in toenemende mate binnen de muren van de eigen organisatie plaatsvindt.
Dingen die je al weet, hoef je toch niet opnieuw te leren? Helaas gaan legio opleiders en trainers – in welke branche dan ook – voorbij aan de verschillende vertrekpunten qua kennis van hun cursisten. En ik vind dat we deelnemers aan zo’n training ernstig tekortdoen. Door vooraf niet na te gaan wat deelnemers al kunnen, is de kans groot dat kostbare klassikale trainingstijd aan niet-relevante onderwerpen wordt besteed.
'Als je nog een stap wil maken in je carrière, dan moet je het doen voor je 45ste.' Ik hoor het steeds vaker. Ok, ik heb deze magische leeftijd nog niet bereikt, maar hoezo is dat het moment om een stap te maken? Gaat dat daarna niet meer lukken? Wat is er toch met de vaak negatieve kijk op ouder worden in het werkende leven? Takelen we dan ineens af? Worden we te duur? Zijn we niet flexibel genoeg?
Laat ik maar met de deur in huis vallen: als moderne multinational kun je eigenlijk niet meer om online training heen. Natuurlijk varieert de impact per sector en organisatie, maar op internationaal vlak zijn de voordelen ten opzichte van conventionele training simpelweg te groot. We bespreken de belangrijkste.
De 21e eeuw heeft veel veranderd in het brein van de moderne mens. Onze toenemende digitale afhankelijkheid gaat gepaard met een lagere aandachtspanne en afleiding van alle kanten. Conventionele training mist het antwoord op deze uitdagingen. Een modern trainingsecosysteem vraagt vijf noodzakelijke elementen.
Met de BBL-deelnemer wordt zowel een (praktijk)leerovereenkomst (waarbij ook de onderwijsinstelling partij is) als een arbeidsovereenkomst gesloten. Het ‘normale’ arbeidsrecht is dan ook op hen van toepassing. Zo bouwt een BBL-deelnemer ook vakantiedagen op en heeft hij/zij recht op minimumloon en vakantietoeslag. Met inwerkingtreding van de WWZ per 1 juli 2015 is de wetgeving voor de BBL-deelnemer gewijzigd wat betreft de toepasselijkheid van de ketenregeling en de verschuldigdheid van de transitievergoeding. In deze blog bespreek ik deze wijzigingen.
Zoals vaak voorkomt bij een kunstschilder geldt ook voor de afdrachtvermindering onderwijs dat ze postuum de meeste belangstelling genieten. Met ingang van 1 januari 2014 is de afdrachtvermindering onderwijs komen te vervallen en vervangen door de subsidieregeling praktijkleren. Dit heeft echter niet geleid tot een verminderde belangstelling.