Heeft u de toekomst duidelijk op uw netvlies? Voordat u het weet is het 2020, de tijd staat niet stil en u kunt zich dat dus ook niet veroorloven. Wat staat er te gebeuren en welke scenario’s zijn er mogelijk voor uw organisatie? Heeft u uw speelveld en omgevingsfactoren duidelijk in beeld? De economie is de komende jaren booming of toch niet? Is het uitslaan van de vleugels over de landgrenzen een goed idee? Globalisering ligt in het verschiet maar protectionisme in de wereld neemt sterk toe. U wordt uitgedaagd te investeren in product, proces en personeel. Welke investeringen gaan wel renderen en welke niet?
Shell wil medewerkers ondersteunen bij het maken van carrièrekeuzes en spoort zijn werknemers actief aan om na te denken over de invulling van hun werkende leven. Wat motiveert je? Hoe krijg je regie over je loopbaan? Shell start daarom een pilot die werknemers de mogelijkheid biedt hun tijd te combineren met vrijwilligerswerk, waardoor ze invulling kunnen geven aan persoonlijke passies.
Zeg jij ‘ja’ terwijl je ‘nee’ wilt zeggen? Heb je moeite met ‘nee’ zeggen? Loop jij jezelf voorbij? Sta jij altijd klaar voor anderen, maar vergeet je jezelf? Ben je het zat, wil je veranderen, maar weet je niet hoe? Herken jij jezelf in een of meerdere van de voorgaande punten?
Toen ik een maatwerktraining voor een commerciële binnendienst ging verzorgen, was er één medewerker die mij meteen opviel. Ik vroeg hem waar hij zoal tegenaan liep. Hij ging meteen los: “Ik kan nooit eens rustig mijn werk doen! Ik word de hele dag gebeld door collega’s, aan mijn eigen werk kom ik nauwelijks toe. En van bovenaf krijg ik steeds te horen dat ik mijn eigen targets niet haal.”
Sollicitanten afwijzen is nooit leuk. Toch heeft Edith Kruijswijk, HR manager van IMK Opleidingen, een manier gevonden om afgewezen sollicitanten een positief gevoel te geven. Hierdoor was een van de kandidaten zo aangenaam verrast dat ze ons heeft voorgedragen aan Kijk Haar!. Deze stichting zet zich in voor het respectvol omgaan met 50+ sollicitanten en een goed beleid ten aanzien van 50-plus werknemers. Voorzitter Patty Knoops wilde hier graag meer over weten en zocht ons op.
We weten allemaal dat zij bestaat. De Eilandcultuur in organisaties. Veelal met negatieve effecten die een nog groter succes in de weg staan. Zij is er, we weten het en we doen er niets aan. We blijven fietsen met de rem erop. Uiterst vermoeiend en frustrerend. Is er iets aan te doen? Ja en nee.
Als bedrijf dat te maken heeft met regels en wetgeving, ontkom je er niet aan: compliance-trainingen. Vaak gericht op theorie, zelden op de praktijk. Natuurlijk hebben je medewerkers pure kennis nodig van wat mag en wat niet, maar een minstens zo groot deel van compliance is juist praktisch. Grote kans dat jouw compliance-training dit mist!
Pasgeleden werden we ingeschakeld door een installatiebedrijf dat het lean-principe had doorgevoerd. Ze hadden overal over nagedacht en de procedures en de structuren waren helemaal klaar. Toch liep het niet zoals ze hadden bedacht. Ze waren even vergeten dat iedere procedure zo goed is als de mens die ermee werkt.
Harm Hilgevoord, trainer bij IMK Opleidingen: In de tijd dat Pim begon met leidinggeven, had hij het idee dat hij uitstekend kon delegeren. Naar sommige medewerkers had Pim bijna geen omkijken meer; die werkten volledig zelfstandig. Bij andere medewerkers had delegeren geen zin. Zij bleven steeds dezelfde fouten maken. Steeds opnieuw gaf hij die fouten dan terug, maar er verbeterde niets. Hij werd er moedeloos van.
Laatst had ik iemand in de opleiding Human Resource Management A van IMK Opleidingen die ervan baalde dat collega’s veel te laat bij haar komen. De deelnemer vertelde: “Als leidinggevenden binnen mijn organisatie een probleem met een medewerker hebben, dan komen ze niet bij mij. Ze bedenken zelf oplossingen, zonder dat ze kennis hebben van de wetgeving. Uiteindelijk blijkt dan dat die oplossingen niet goed zijn en dan pas komen ze bij mij. Ik moet steeds alles weer rechtbreien. Waarom komen ze nou niet eerder bij me? Ik weet wat kan en mag.”