Het personeelsdossier is het fundament van elke organisatie. Het is een waardevol personeelsinstrument, omdat het je een duidelijk en overzichtelijk beeld geeft van je personeelsbeleid. Helaas wordt het vaak pas ingezet wanneer er onenigheid ontstaat tussen het bedrijf en de medewerker. Een goed personeelsdossier kan juist conflicten voorkomen. Wat mij betreft is het personeelsdossier dan ook een naslagwerk en geen boek om mee te slaan!
In de moderne HR-cyclus is sprake van een continue dialoog. Dat vraagt om situationele ondersteuning en maatwerk. Waar houd je rekening mee? Wat is de leerstijl van de medewerker?
'We moeten de beoordelingsgesprekken afschaffen'. Iedereen heeft het erover. Een misverstand, aldus Jan Tjerk Boonstra, Principal Consultant Human Capital Group en docent van HR Academy. De beoordeling wordt juist veel intensiever voor leidinggevenden.
Het jaar zit er bijna op, tijd dus voor de jaarlijkse beoordelingsgesprekken. Steeds meer leidinggevenden en medewerkers zetten vraagtekens bij deze rituele dans. De HR-cyclus is voor velen een verplicht nummer dat bovendien veel tijd kost. Gemiddeld besteden managers 150 uur per jaar aan de evaluatiecyclus terwijl het weinig oplevert. Waar gaat het mis? Hoe kun je deze ontmoeting, die soms aanvoelt als een vonnis, veranderen in een positieve gebeurtenis? Welke elementen zorgen ervoor dat er een goed gesprek ontstaat, die verder gaat dan het invullen van papierwerk voor de HR afdeling?
Met een dagelijks cup-a-soup moment voor reflectie lost 50% van de problemen op de werkvloer zich vanzelf op. Dat is de overtuiging van Alexander van der Heijden, founding partner van VIGO, leverancier van een persoonlijke empowerment-tool.
Eén derde van de Nederlandse werknemers heeft de beschikking over een eigen keuzebudget. Zij laten volgens hun werkgevers echter veel kansen liggen bij het gebruiken van dat geld. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar beschikbaarheid en gebruik van duurzame-inzetbaarheidsbudgetten.
Het is weer volop de tijd van de jaarlijkse beoordelingsgesprekken. Managers zien er tegenop, en werknemers al helemaal. Volgens Jan Tjerk Boonstra, HRM-adviseur bij Human Capital Group, docent aan de HR Academy en hoofdredacteur van het magazine HR Strategie kan en moet het echt anders! In deze podcast van Intermediair legt hij uit hoe het beter kan.
Hoe vergroot je het werkgeluk van je medewerkers? ‘Hou het simpel’, zegt Susan Claassen, Manager HR en Facilities bij Arrange Group. In plaats van grootschalige happiness-programma’s kun je beter investeren in een cultuur waar persoonlijke aandacht en waardering centraal staan.
20 procent van de Nederlandse werknemers krijgt nooit een functionerings- of beoordelingsgesprek. Precies de helft van werkend Nederland krijgt één keer per jaar een beoordeling. Slechts tien procent van de respondenten geeft aan dat beoordelen is ingericht als continu proces. Als werknemers het voor het zeggen hadden, zou dit vaker het geval zijn. Meer dan een kwart (27%) wenst dat het beoordelen een continu proces wordt.
De mens is een conformistisch wezen. Bij HR werken mensen. Voelt u hem aankomen? Ja, te vaak blaten wij mee met de HR-clichés zonder na te denken wat we nu eigenlijk zeggen. Coachend leiderschap is daar een voorbeeld van.