Nederlanders zijn tevreden werknemers. Zo is 65 procent tevreden over zijn werkgever en 72 tevreden over zijn baan. Toch moet er continu geïnvesteerd worden in tevredenheid van werknemers. Bedrijven lopen anders het risico dat ontevreden werknemers het bedrijf verlaten of minder productief zullen zijn.
Welke werkgever zou niet willen dat mensen alles wat ze in zich hebben inzetten. De praktijk laat zien dat dit heel moeilijk is. Uit het jaarlijkse onderzoek van Integron naar de werkbeleving in Nederland onder duizenden werknemers blijkt dat de werkgever maar zeer beperkt het beste uit medewerkers weet te halen. Hoe krijg je medewerkers meer betrokken? Vijf tips.
Maar liefst één op de zes werknemers (17 procent) wordt gepest op het werk. Dit probleem speelt vooral op de lange termijn een rol: mensen die in het verleden gepest werden op het werk, hebben daar nog lang last van.
In heel Europa blijken Franse medewerkers elkaar het meest te pesten. Maar liefst 1 op de 5 geeft aan te worden getreiterd door naaste collega’s. Dit blijkt uit een onafhankelijk Europees onderzoek van Effectory, marktleider in medewerkers onderzoek, waarbij 6000 medewerkers uit acht Europese landen zijn ondervraagd.
Het aanpassen van de verlofregelingen alleen biedt geen structurele oplossing om arbeid en zorg beter te combineren. Dit schrijft Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus in een brief aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Nederlanders zijn bijna het gelukkigst op het werk in vergelijking met andere Europeanen zo blijkt uit onderzoek van StepStone.
Medewerkers in de overheidssector vinden hun werk bijzonder zinvol. Ook geven overheidsmedewerkers aan veel plezier te hebben in hun werk. Hiermee gaat de overheid aan kop ten opzichte van andere sectoren zo blijkt uit onderzoek van Effectory onder ruim 240.000 overheidsmedewerkers in Nederland.
Onaardige werknemers krijgen een hoger salaris dan hun vriendelijkere collega’s. De salariskloof is vooral voor mannen groot. Dat blijkt uit onderzoek van de Cornell Universiteit, waarover the Wall Street Journal bericht.
Beoordelingsgesprekken houden is uitermate schadelijk voor de motivatie van weldenkende werknemers. Dit stelt Wim van Dam, eigenaar van trainingsbureau Trust Leadership en auteur van Motiverende functionerings- en beoordelinggesprekken.
Vrouwen die promotie willen maken, moeten zich vooral niet als mannen gaan gedragen. De beste manier om vooruit te komen is door hun vrouwelijke eigenschappen te benadrukken. Dat komt althans naar voren uit onderzoek van de Amerikaanse George Mason University.