Veel bedrijven belonen medewerkers deels voor de door hun geleverde prestaties. Hiertoe worden jaarlijks afspraken gemaakt over te behalen doelen. Elke manager in Nederland weet inmiddels wel dat die doelen SMART moeten worden geformuleerd. En toch wringt het nog vaak bij de A en de R van acceptabel en realistisch. Hoe komt dat? Een voorbeeld aan de hand van twee sportieve prestaties.
Het ongewenst uitstromen van medewerkers brengt veel kosten met zich mee. Hierbij geldt dat een laag vrijwillig uitstroompercentage in een organisatie zorgt voor meer winstgevendheid en klanttevredenheid (Cascio, 2002). Nog belangrijker, de kosten van een uitgestroomde gemiddeld presterende medewerker die acht dollar per uur verdiende zijn geraamd tussen de 3500 en 25000 dollar (Zeynep & Huckman, 2008). Concluderend, uitstroom van medewerkers is kostbaar en met name ongewenst vrijwillige uitstroom leidt tot grote negatieve impact binnen organisaties. Inzicht in de beweegredenen van met name deze laatste groep is essentieel om indirect kosten te besparen en competitieve voorsprong te behouden.
Vrijwel alle grotere organisaties hebben veelvuldig met uitstroom te maken maar weten vaak niet specifiek wat de redenen zijn. Zonde, want ongewenste uitstroom heeft veel nadelen. Inzicht in de drijfveren van deze vertrekkende medewerkers is een belangrijke voorwaarde om effectief in te kunnen spelen op dergelijke uitstroom.
Werkgevers kunnen demotie gebruiken als instrument om de kosten van vergrijzing het hoofd te bieden. De werknemer aanvaardt een functie op een lager niveau dan zijn huidige functie: dat betekent meestal ook een kleiner salaris, en misschien verzet.
Vind je het ook zo zonde? Al die (dure of niet) persoonlijkheidstesten die worden uitgevoerd tijdens het recruitment proces en die daarna 'in de la' of ergens op het netwerk eindigen? Misschien nog een keer voor de dag gehaald worden als de betreffende medewerker een training wil gaan doen of coaching aanvraagt? Zonde toch, niet? Hoeft Niet!
Als zijn arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, vindt een werknemer dat hij niet goed behandeld is en bestookt hij (de directie van) zijn voormalig werkgever met e-mails, brieven en telefoontjes om aan te geven dat hij genoegdoening wil. Omdat dit op enig moment zo hinderlijk wordt vraagt de werkgever een contact- en straatverbod aan.
Medewerkers die zich sterk identificeren met hun organisatie zijn een goede voorspeller van tevredenheid, coöperatief gedrag, functieprestatie, organisatieverantwoord gedrag en klantgerichtheid. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Research Institute of Management van de Erasmus Universiteit.
Medewerkers voegen waarde toe aan een organisatie. Hoe ze dit gaan doen is volgens Kelsey Mayer, VP van Digital Talent Agents, dan ook de belangrijkste vraag tijdens een sollicitatiegesprek. De waarde die je voor je bedrijf creëert is wat je onvervangbaar kan maken. Maar hoe verhoog je die waarde? Mayer geeft drie strategieën aan.
34 procent van de werknemers in Nederland geeft zijn of haar baan gemiddeld een 7 als rapportcijfer. Per branche zijn er duidelijk verschillen te zien in hoe werknemers hun baan beoordelen. Werknemers werkzaam in de ICT en techniek zijn opvallend positief. Werknemers in de productiebranche geven hun baan het laagste rapportcijfer. Dat blijkt uit onderzoek van Unique onder ruim 3.000 respondenten.
Waren werkgevers in 2010 niet zo heel goed voorbereid op de beoordelingsgesprekken, dit jaar is 81 procent dit wel zo blijkt uit onderzoek van ISBW Opleiding & Training onder 1.208 werknemers en 184 werkgevers. Geen slechte zaak gezien de hogere verwachtingen die voor werknemers gelden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling