De aansprakelijkheid van de werkgever reikt ver. Zo is de werkgever vrij snel aansprakelijk wanneer een werknemer in de uitoefening van zijn werk schade lijdt. Ook is de werkgever aansprakelijk voor de schade die zijn klanten lijden door handelingen van het personeel. Zelfs wanneer deze schade het gevolg is van mishandeling door een werknemer, zo blijkt uit de volgende casus.
Vier op de vijf werknemers vindt humor op de werkvloer belangrijk. Werkgevers zijn dit goeddeels met hun eens: 60 procent vindt dat een gezonde dosis humor een positief effect heeft op de werkvloer. Het zorgt voor een betere sfeer, minder stress en bevordert een motiverende bedrijfscultuur. Een kwart van de werknemers denkt dat mensen die vaker lachen, harder werken. Grappen worden echter niet altijd gewaardeerd, zeker niet door werkgevers. Een kwart van hen vindt dat lolmakende werknemers hun tijd verdoen. Een op de drie werknemers vindt dat niet raar; zij denkt zelf ook dat werkgevers lachen tijdverlies vinden. Meelachen met de baas komt ook veel voor. 33% van de werknemers geeft toe te lachen om bij de baas in het gevlij te komen ook als ze het eigenlijk niet leuk vinden.
De laatste jaren zijn wij overgegaan op plaats- en tijdonafhankelijk werken. Bovendien is onze flexibele schil vele malen groter geworden en het aantal vaste medewerkers sterk gereduceerd. Wat we nu steeds meer zien is dat de binding met elkaar en het bedrijf begint te verwateren. Hoe zorg je voor teambuilding in teams die elkaar nog maar zelden treffen?
Organisaties veranderen, structuren en processen worden flexibeler en we denken minder in taken en meer in rollen. Wat is de impact van al die veranderingen op de trajecten rondom beoordelen en belonen? Wilma van Vuuren, directeur van de Human Capital Group, geeft antwoord: “Vraag je medewerkers: Waar sta jij over drie jaar? Wat zijn jouw ambities? En hoe kan ik je helpen om die ambities te verwezenlijken?”
De frequentie en de manier waarop medewerkers feedback ontvangen, verandert. Voorheen werden medewerkers één of twee keer per jaar beoordeeld op hun prestaties tijdens het jaarlijkse of halfjaarlijkse functioneringsgesprek. Tegenwoordig willen medewerkers vaker feedbackmomenten hebben met hun leidinggevende om hun doelen aan te passen en te bespreken hoe zij zichzelf kunnen ontwikkelen.
Accenture stopt met de jaarlijkse evaluatie van de werknemers. Ook ranken ze niet langer de 330.000 werknemers van het bedrijf. Dat schrijft Lillian Cunningham in de The Washington Post. De werknemers zijn er niet rouwig om zo meldt express.be.
Zelfstandige interim professionals, die ongeveer een kwart van het totaal aantal zzp’ers uitmaken, zijn zeer tevreden over hun opdrachtgever. De tevredenheid is vooral hoog aan het begin van de opdracht. Over zaken als feedback, evaluatie en de afronding, zijn interim professionals wat minder tevreden.
Het middenmanagement spiegelt onethisch gedrag van het topmanagement, ongeacht hoe ethisch ze zelf zijn zo laat nieuw onderzoek van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit zien.
In zijn laatste boek ‘Dit kan niet waar zijn’ hekelt Joris Luyendijk bankiers uit de Londense City. Hij verwijt hen amoreel gedrag. Ik was het me eigenlijk niet bewust maar werd erop geattendeerd dat amoreel gedrag wat anders is dan immoreel gedrag.
Tegen pesten op de werkvloer is weinig preventie en voorlichting ontbreekt. Dit terwijl het de samenleving 2 tot 4 miljard euro per jaar kost en het veel leed veroorzaakt onder slachtoffers en hun omgeving. Dat constateren Stichting Pesten op de werkvloer, Stichting Stop Pesten Nu en Vrije Universiteit (VU), Adriba. Om die reden hebben zij de petitie Stop Pesten op het werk! Opgesteld.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling