Medewerkers in retail en zakelijke dienstverlening hebben het meeste vertrouwen in hun leidinggevenden. Medewerkers die voor de overheid en in de zorg werken, hebben daarentegen minder vertrouwen in het management. Opvallend genoeg is in de financiële sector- ondanks de crisis - het vertrouwen gelijk gebleven.
In 2009 zijn een stuk minder mensen van beroep gewisseld dan de jaren ervoor. In 2008-2009 kregen 773.000 mensen een ander beroep, ruim 100.000 minder dan in 2007-2008. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gepresenteerd.
“We stevenen af op een netwerk van netwerken, dat is de grootste verandering op de werkvloer de komende tijd. De vaste kern blijft behouden en de medewerkers die daartoe behoren moet je als werkgever zien te verbinden met de organisatiewaarden. Het gaat dus niet zozeer om binden en boeien, maar om verbinden.” Aldus professor Rob Vinke tijdens de afgelopen HRpraktijk Dag.
Werkgevers begrijpen werknemers onder de 35 jaar het slechtst. Zo blijkt uit een onderzoek van het uitzendbedrijf Tempo-Team onder werkgevers en werknemers.
Organisaties zoeken sinds de crisis naar een nieuw type leidinggevende, maar hebben geen budget om dit type manager te ontwikkelen of te werven. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit onder leiding van prof.dr. Lidewey van der Sluis.
De meerderheid van de HR-leidinggevenden zijn gematigd positief over de economische vooruitzichten voor 2010. Slechts een kleine minderheid gaat uit van een verslechtering van het economisch klimaat. Dit blijkt uit de HR Leadership Survey van Harvey Nash gehouden onder 150 HR-leidinggevenden in Nederland.
De crisis heeft zijn uitwerking op de medewerkertevredenheid binnen Nederlandse bedrijven. Een derde van de organisaties vestigt juist in deze moeilijke tijden een vijfjarig record. Daartegenover zakt één op de zes weg naar een all time low.
Het Nederlands bedrijfsleven heeft innoveren momenteel op een laag pitje staan. Pas in 2011 verwacht 62 procent van de organisaties prioriteit te geven aan product- of dienstontwikkeling, tegen een minderheid van 40 procent nu. Dit is een van de conclusies die organisatieadviesbureau Berenschot trekt in het tweejaarlijkse onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2010’.
Nederland moet de economische crisis aangrijpen om wetenschappelijk toptalent terug te lokken uit de Verenigde Staten. Maar investeringen in kennis en innovatie ontbreken, meldt de Volkskrant.
Tussen 2007 en 2008 veranderden 880 duizend mensen die minimaal twaalf uur in de week werkten van beroep, tussen 2004 en 2005 waren dit er nog maar krap 600 duizend. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).