Het stereotype beeld dat aan de Millennial-generatie hangt moet verdwijnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het adviesbureau Zenger Folkman.
De internationale expansie van multinationals heeft niet geleid tot een ‘race to the bottom’ in het personeelsbeleid van deze bedrijven zoals in het globaliseringdebat werd verwacht. Er is echter wel onder meer sprake van een gedeeltelijke centralisering van dit beleid op transnationaal niveau. Dat stelt Sander Quak in zijn onderzoek ‘Transnational firms and their corporate labor policy. Case studies on Philips and ING in the Netherlands and the United States, 1980-2010’.
De stijl van leidinggevenden vormt in bedrijven het belangrijkste aandachtspunt bij het invoeren van Het Nieuwe Werken (HNW). Vooral andere manieren van communiceren met medewerkers en het sturen op resultaat vraagt veel gewenning van managers. Dat blijkt uit rondetafelgesprekken die werkgeversvereniging AWVN hield met lijnmanagers uit haar achterban.
Meer dan de helft van de organisaties geeft aan een uitdaging te hebben aan het vervullen van wensen van de medewerkers als het gaat om werktijden. Daarnaast worden uitdagingen als de fluctuaties in het werkaanbod, mutaties in het rooster en overtredingen van de Arbeidstijdenwet veelal genoemd zo blijkt uit een benchmarkonderzoek van Dehora Consultancy Group. In totaal hebben 262 respondenten uit verschillende disciplines deelgenomen.
53% van de Nederlandse ondernemingen heeft nog geen beleid geformuleerd voor goede samenwerking op afstand. Maar het merendeel van de Nederlandse organisaties (57%) ziet wel het belang in van goede samenwerking op afstand zoals bij Het Nieuwe Werken en stimuleert de inzet van samenwerkingstechnologie.
IT-gebruikers hebben gemengde gevoelens over thuiswerken. Bijna driekwart (73 procent) geeft aan dat thuiswerken meer moet worden gestimuleerd. Tegelijkertijd hebben veel mensen (28 procent) het gevoel dat zij dankzij de mogelijkheden die flexibel werken biedt altijd met hun werk bezig zijn. Dat blijkt uit het eerste Nationale IT-tevredenheidsonderzoek, gehouden door IT-concern Fujitsu.
Wie macht heeft, wil méér macht, is tot nu toe de gedachte. Nieuw onderzoek laat echter zien dat dit niet zo is.
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is macht in de eerste plaats geen corrumperende kracht. Het gevoel van macht geeft mensen niet alleen het idee dat ze hun doelen kunnen bereiken, maar zorgt er ook voor dat ze zich makkelijker positief sociaal gedragen. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van Gerben Langendijk in zijn proefschrift getiteld 'Power, Procedural Fairness & Prosocial Behavior'. Langendijk promoveerde 13 januari 2012 aan de Open Universiteit in Heerlen.
Werkdagen van 9 tot 5 behoren steeds meer tot het verleden zo toont onderzoek van Regus aan. Meer dan een derde van de Nederlanders werkt over en neemt werk mee naar huis.
Ondernemingen zetten Het Nieuwe Werken (HNW) vooral in om een aantrekkelijk werkgever te zijn. Daarnaast is kostenbeheersing een belangrijke overweging om aan HNW te doen. Dit blijkt uit eigen onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven.