Deeltijd-ww helpt niet tegen werkloosheid, maar verstopt deze vooral. Dit stelt het Centraal Planbureau in het boek ‘De grote recessie’. Het CPB ziet liever een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Het nieuwe jaar staat in het teken van duurzame inzetbaarheid en talentmanagement. Alles zo organiseren dat het efficiënt doch innovatief is. Reorganiseren en investeren in talenten. Slimmer werken dus, en niet Nieuw Werken. Dat is uit in 2013. Evenals het pindakaasprincipe.
Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Door het nieuwe werken is dit moeilijker te handhaven. Mensen die thuiswerken hebben de neiging om te geïsoleerd te werken. Hierdoor kan eerder een burn-out ontstaan
In 2009 zijn de door het CBS veroorzaakte administratieve lasten bij het bedrijfsleven met zeven procent afgenomen. De netto lastendruk over 2009 is ten opzichte van 2008 met 1,5 miljoen euro gedaald naar 19,8 miljoen euro. Dat is minder dan 0,2 procent van de totale door de overheid veroorzaakte lastendruk.
Naast loonsverhogingen en materiële bonussen zijn ook eenvoudige maatregelen aan te wenden om de tevredenheid op de werkvloer te verhogen. Zo zijn voor werknemers het tonen van respect (61%) en schouderklopjes voor verricht werk (49%) de belangrijkste factoren zijn voor een aangenaam werkklimaat.
Veel Amerikaanse werkgevers vinden Emotionele intelligentie (EQ) belangrijker dan het IQ van hun werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van CareerBuilder onder 2662 Amerikaanse managers en HR-professionals.
Om een succesvolle werkgroep te hebben, is het verstandig om een vrouw in het midden te hebben. Volgens een Amerikaans onderzoek gepubliceerd op LiveScience komt dat doordat vrouwen een hoger sociale denkwijze hebben. Op deze manier kan de werkgroep beter en sneller tot een oplossing komen.
Het zogeheten Kroontjesestafettestokje voor goed werkgeverschap van het Werkgeversforum Kroon op het Werk is door Fortis Bank Nederland doorgegeven aan het onderzoeksbureau SKB. Dit is te lezen op de website van Kroon op het Werk.
Veel landen worden op dit moment geconfronteerd met een hoge, stijgende werkloosheid, in combinatie met een chronisch tekort aan hooggeschoold personeel. In Nederland is echter nauwelijks sprake van deze 'talent mismatch' op de technische sector na zo blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Hays en Oxford Economics.
Het online vacatureaanbod daalde in oktober voor de derde maand op rij. Ten opzichte van 12 maanden geleden daalde het vacatureaanbod met 16 punten, een daling van 18 procent. In oktober nam het vacatureaanbod in de agrarische sector en in de zorg het meest af en in het onderwijs het meest toe. Alleen in Friesland steeg het online vacatureaanbod, in Zeeland daalde het aanbod het meest.