De resultaten van HR-beleid meetbaar maken speelt een steeds grotere rol binnen organisaties. De krappe arbeidsmarkt en de druk vanuit het management om aantoonbare resultaten te laten zien, onderstrepen het belang van actuele cijfers. Een spoedcursus ken- en stuurgetallen.
Er is onduidelijkheid ontstaan over de vraag of seniorendagen nog wel toegelaten zijn, gezien het verbod op leeftijdsdiscriminatie. Weliswaar denken we bij leeftijdsdiscriminatie van oudere werknemers vooral aan het probleem dat ouderen minder makkelijk worden aangenomen, maar ook het gunstiger behandelen van oudere werknemers is in beginsel niet meer toegestaan.
Employee Self Service (ESS), oftewel: de werknemer doet het zelf. Niet langer holt hij om de haverklap naar de HR-afdeling om zijn verlof te regelen of zich beter te melden. En de HR-afdeling op haar beurt kan hierdoor inhoudelijk uitdagender werk doen, dat beter past bij haar taakomschrijving. Is deze vorm van e-HRM inderdaad zo zaligmakend?
Over competentiemanagement zijn de meningen in de branche sterk verdeeld. Hoe zit het met het nut ervan? Levert het daadwerkelijk wat op voor werkgever en werknemer of is het vooral verworden tot een self-fulfilling prophecy? Tien tips voor een succesvolle invoering.
Wat wil je als HR? Mensen inspireren en de lijn “besmetten” met jouw visie en ideeën of werken volgens het principe “u vraagt, wij draaien”? Ik geloof dat HR weer voorop moet gaan lopen. Ook als dat door de enorme tijdsdruk onmogelijk lijkt.
Op de kop af twee jaar geleden schreef ik over het personeelsbeleid van het eerste kabinet Rutte. Op het thema diversiteit scoorde dat kabinet uitgesproken laag. Van de 12 ministers waren er 3 vrouw en van de 8 staatssecretarissen slechts één. Met deze score van 20 procent aan vrouwen een flinke tegenvaller voor een premier die nota bene zijn sporen als HR-manager (bij Unilever) heeft verdiend. Ook de gemiddelde leeftijd van de bewindslieden was met 52,8 jaar hoog. Schertsend noemde ik het kabinet destijds ‘Ouwe Rotten-I’.
Door de economische crisis investeerden Nederlandse bedrijven in 2009 minder in kennis dan een jaar eerder. In 2010 herstelde de economie zich weer, maar dat had geen effect op de kennisinvesteringen. Bedrijven gaven evenveel aan kennis uit als in 2009 zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het belang van de kennisinvesteringen is hierdoor verder teruggelopen.
Het begrotingstekort komt volgend jaar bij ongewijzigd beleid uit op 4,5 procent. Het kabinet moet in 2013 maximaal 16 miljard bezuinigen om aan de EU-begrotingsregels te voldoen. De sombere cijfers van het Centraal Planbureau over de economie hebben heel wat losgemaakt. De NOS legde de reacties van minuut tot minuut vast. Lees hier de reacties van de vakbonden.
Zacht en hard HRM blijken geen aparte strategieën te zijn waaruit de beste gekozen moet worden, juist hun synergie leidt tot betere prestaties. Dit zegt promovendus Bart Dietz van de Erasmus Universiteit in HR Strategie.
In iedere organisatie waar generaties werknemers samenkomen, moeten HR-managers jongleren met de verschillende communicatie- en beloningsbehoeften van ouderen en jongeren. Dat is de belangrijkste uitkomst van het internationale periodieke onderzoek Global Workforce Onderzoek van Kelly Services.