Een maatschappelijk vraagstuk als diversiteit en inclusie aanpakken is een vorm van innovatie. En een van de methoden die bedrijven en organisaties daarbij toe kunnen toepassen is Design Thinking. In haar keynote op de Diversity Summit 2018 - georganiseerd door Deniece von Harras van NL Zakenvrouwen | SmartUp Network - lichtte Janne Vereijken die methode toe aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Bedrijven die actief werken aan hun cultuur zijn aantoonbaar succesvoller; niet alleen hebben ze vaak een hogere omzet, maar hun digitale innovaties hebben ook een hogere slagingskans. Dat blijkt uit onderzoek van Cognizant en HfS Research.
Hoe zorg je dat je als HR je organisatie optimaal ondersteunt in tijden van grote veranderingen? Bob van Ierland vertelt over zijn aanpak bij PostNL: “Als je als manager krapte hebt en hoge nood om mensen te vinden, verwacht je van je HR business partner niet dat hij of zij om vijf uur zegt ‘Fijne avond, tot morgen!’.”
Hoe bouw je een wendbare, of agile organisatie? En welke rol is voor HR weggelegd? In een masterclass gaf Dave Ulrich hierop zijn antwoorden.
De rol van HR is aan het veranderen. Dit brengt ook andere verwachtingen vanuit de organisatie met zich mee. Wat betekent dit voor de rol en invulling van de HR Business Partner?
HR-professionals die holacracy, Semco-stijl of zelfsturing volgens het Buurtzorg-model willen nadoen staan aan het eind van de dag met lege handen. Laat de hype lekker de hype, vindt organisatiefilosoof Ben Kuiken. Want alleen op het niveau van individuele medewerkers kun je werkelijk iets bereiken.
In aanloop naar zijn komst naar Nederland ging de hoofdredactie van HR Strategie in gesprek met managementgoeroe Henry Mintzberg over een aantal actuele organisatievragen. Wat is Mintzbergs visie op Agility? Is het een hype of kunnen we hier als organisatie écht iets bijzonders mee bereiken? En wat als de organisatie niet klein en wendbaar is maar groot en log? Kun je dan tóch wendbaar en innovatief zijn?
Als HRM daadwerkelijk business partner wil worden en richting wil geven aan mens en organisatie dan zijn er professionals nodig met een ander DNA. De gemiddelde HRM’er is niet uit het juiste persoonlijkheids-hout gesneden om business partner te zijn. Hollandse Nieuwe komt tot deze conclusie na een veldonderzoek onder HRM adviseurs. En niet de minsten: adviseurs die volgens hun baas behoren tot de besten uit hun team.
Is jouw organisatie hard aan de slag met thema’s als duurzame inzetbaarheid, lerend vermogen en gespreid leiderschap? Heeft jouw organisatie te maken met het thema aantrekkelijk werkgeverschap? Neem dan de rust om met elkaar tot de kern van het vraagstuk door te dringen.
In organisaties die zijn ingericht op zelforganisatie ontbreken traditionele conflictreguleringsmechanismen, zoals bijvoorbeeld leidinggevenden, staffuncties als P&O of juridische staf die conflicten 'overnemen' of oplossen. Ook als verschillen zich tot conflicten ontwikkelen, moet in een dergelijke organisatie op basis van zelforganisatie een uitweg worden gevonden door directbetrokkenen. De vraag is vaak: hoe?