Veel mensen dragen op een bepaald moment in hun leven zorg voor een naaste. Een belangrijke verantwoordelijkheid, maar vaak gaat het professionele leven door zoals gebruikelijk. Eén op de vier medewerkers combineert hun baan met het zorgen voor een naaste. Het is dan fijn als je een werkgever hebt die de mantelzorgers in de organisatie ondersteunt en waardeert.
Hoe zorg je in turbulente tijden voor maximale inzetbaarheid van personeel en houd je de risico’s rondom verzuim en arbeidsongeschiktheid zo laag mogelijk? HR-manager Johanne Ros vertelt hoe kruiden- en specerijenproducent Euroma dit deed na een overname en verhuizing naar een productielocatie die een hele andere manier van werken met zich meebracht.
Inclusiviteit, diversiteit en erkenning. Hoe kunnen deze termen meer zijn dan modewoorden en tastbare aspecten worden van de werkcultuur? Dit was een van de vragen die centraal stonden tijdens de rondetafelsessie van Workday op de CHRO Day in PHIL op donderdag 16 november in Haarlem.
Diversiteit en inclusie. Veel mensen zijn daar mee bezig. Maar de resultaten zijn daar niet altijd naar. Waar ligt dat toch aan? Internationaal Inclusie Expert en docent HR Academy Wendy Broersen legt de factoren bloot die ervoor zorgen dat DEI-initiatieven niet de gewenste resultaten opleveren. En geeft tips om wel tot resultaten te komen.
Het verzuim door psychische klachten steeg in het tweede kwartaal van dit jaar tot 36 procent, ten opzichte van 30 procent eerder dit jaar. Stress speelt daarin een belangrijke rol. Daarom deelt Ellen Botman PhD, psycholoog en CEO van Happy Brain® Clinics, zeven tips om stress tegen te gaan die naar eigen zeggen nog weinig HR-managers toepassen.
Werkende mantelzorgers praten niet altijd over hun zorgtaken met hun leidinggevende. Terwijl leidinggevenden die met hun medewerkers in gesprek gaan over mantelzorg, acht op de tien keer samen een goede oplossing bereiken zo blijkt uit recent onderzoek. Door maatwerkoplossingen te bieden zorg je dat je medewerkers aan het werk kunnen blijven. Bovendien maakt dit je tot een aantrekkelijke werkgever.
Vooral jonge werknemers lijken steeds vaker langdurig uit het arbeidsproces te raken, vooral door psychische klachten. Daarbij gaat veel ondersteuning nog steeds via beeldbellen. En dat vertraagt de succesvolle re-integratie zo constateert arbeidsdeskundige Henk Koster van Margolin aldus Binnenlands Bestuur. Hij pleit voor fysieke gesprekken over de harde én de zachte kant. 'Met dergelijke fysieke gesprekken kan het re-integratietraject wel drie maanden sneller verlopen dan de huidige acht of negen maanden.'
Het CNV riep het kabinet onlangs op om zo snel mogelijk een wettelijk rouwverlof van twee weken in te voeren. Uit recente CBS-cijfers blijkt namelijk dat veel werknemers vaak langer dan een week afwezig waren na het verlies van een naaste. Met de juiste begeleiding kun je het risico dat een medewerker langere tijd niet inzetbaar is echter aanzienlijk verkleinen. Maar hoe pak je dat nu aan? De do’s & don’ts volgens een rouwcoach.
Dat gezonde werknemers cruciaal zijn voor het goed functioneren van organisaties, daar is werkgevend Nederland wel van overtuigd inmiddels. Maar wordt daarnaar ook gehandeld? HR Praktijk en Robidus onderzochten voor de derde keer op rij wat de Nederlandse werkgever concreet doet om werknemers nu en in de toekomst inzetbaar te houden. Hieruit blijkt dat er een leemte is tussen goede bedoelingen en uitvoering.
Van het grote belang van gezonde werknemers die zo weinig mogelijk uitvallen lijkt vrijwel iedereen in werkgevend Nederland inmiddels wel overtuigd. Maar handelen die organisaties daar ook naar? Voor de derde maal is dit onderzoek door HR-dienstverlener Robidus samen met HR Praktijk uitgevoerd. De voorgaande edities van 2019 en 2020 tonen veel gelijkenissen met de huidige uitkomsten maar er zijn ook grote verschillen.