Werknemers met fysiek belastend werk, zoals stukadoors, lassers en zorgmedewerkers, verwachten bijna twee jaar minder lang te kunnen werken. Om mensen met dergelijk zwaar werk en reeds bestaande klachten langer inzetbaar te houden gaat Saxion samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Twente en diverse praktijkpartners de inzet van zogenaamde exo-skeletten onderzoeken.
Vaak gaat de combinatie van werk en mantelzorg goed, maar uit onderzoek van Stichting van de Arbeid en Werk&Mantelzorg blijkt dat werknemers met mantelzorgtaken een lager cijfer geven aan hun werk-privébalans en meer gezondheidsklachten hebben dan hun collega’s. Ze melden zich zelfs twee keer zo vaak ziek door vermoeidheid of stress. Maar er is ook goed nieuws: het onderzoek toont ook aan dat werkgevers het verschil kunnen maken.
De coronacrisis en de schaarste op de grondstoffenmarkt luidde een lastige periode in voor (koffie)capsuleproducent Euro Caps. "De aandacht voor onze mensen dreigde te verslappen. Terwijl het juist als het wat minder gaat nodig is om mensen extra aandacht te geven", zegt People Lead Kitty Batist. Die extra aandacht is er gekomen.
Hoe ga je als organisatie om met terugkerende werkdruk? Door als HR interventies voor teams te starten en te faciliteren, aldus coach en consultant Melissa Schouman. Ze illustreert dit met enkele aansprekende voorbeelden.
Betrokken medewerkers zijn gedrevener en blijven langer aan je organisatie verbonden. Hoe bereik je dat en welke instrumenten kun je daarvoor inzetten? 9 factoren waar je aan kunt werken.
Welk effect hebben planten, geluid en het uitzicht naar buiten op je stressniveau, concentratie of stemming? Promovenda aan de faculteit Built Environment Lisanne Bergefurt onderzocht hoe verschillende aspecten van de fysieke (thuis)werkplek de mentale gezondheid van de werknemers kunnen beïnvloeden. ‘Veel onderzoek houdt zich vooral bezig met de negatieve effecten, zoals stress of burn-out, en hoe je deze kunt voorkomen. Ik wilde ook kijken hoe mensen in een positievere stemming kunnen komen’
Als werkgever is het fijn om actief te investeren in de gezondheid en veerkracht van je personeel om zo uitval te voorkomen. Want naast alle kosten en capaciteitsissues die uitval met zich meebrengt, dwingt het HR-professionals vaak veel tijd en energie te besteden aan verzuimbegeleiding. Met andere woorden: het blussen van brandjes en het voldoen aan regelgeving wordt prioriteit. Alles gericht op het snel weer aan het werk krijgen van je werknemers.
De goede voornemens van de werkende Nederlanders zijn weer bekendgemaakt. Net als vorig jaar staat een betere balans tussen werk en privé op de eerste plaats. Daarbij valt op dat zeven van de tien ondervraagden komend jaar meer aandacht willen besteden aan mentale gezondheid en welzijn op het werk.
Ondanks de vele goede bedoelingen van werkgevers om de duurzame inzetbaarheid (DI) van medewerkers te verbeteren, wordt dit niet altijd in de praktijk gebracht. Dat blijkt uit onderzoek van HR Praktijk en Robidus onder HR-professionals. Als werkgevers wel maatregelen nemen, meten ze niet of deze ook effectief zijn. Maar hoe kun je het effect van duurzame inzetbaarheid eigenlijk meten?
Op ESG - Environmental, Social en Governance – wil je als werkgever straks goed scoren. Dat omvat dus ook voldoen aan het sociale aspect (Social) van duurzaam en verantwoord ondernemen. Wat dit concreet betekent voor de HR-agenda, zet Mr Willemijn Jansma op een rij.