Europese bedrijven scoren onvoldoende op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI), zo luidt de conclusie van de onderzoekers. Experimenten wijzen op grote winst voor de inzet van arbeidsmigranten en kenniswerkers.
Het uitgangspunt ‘mensen gaan voor processen’ is niet altijd even gemakkelijk uit te voeren in een scale-up met internationale groeiambities. Dat Maaike Tjallingii zelf in het leadership-team zit helpt.
Op arbeidstherapeutische basis starten na ziekteverzuim kan lastig zijn in een drukke omgeving, zoals bij KLM. "Mensen vielen er juist weer eerder door terug en bleven daardoor uiteindelijk langer thuis zitten," aldus Stella O Sullivan, manager cabinepersoneel en verantwoordelijk voor preventie, vitaliteit en re-integratie. Ze kwam dan ook met het innovatieve idee om medewerkers die zijn uitgevallen op een duurzame manier te laten re-integreren: in de zorg. Stella vertelt wat dat hen én de zorginstelling heeft opgeleverd.
Op 2 april 2024 opent het nieuwe aanvraagtijdvak voor de MDIEU subsidie. Een mooie kans voor bedrijven om plannen om te zetten in acties en hier direct een aanzienlijke financiële tegemoetkoming voor de ontvangen!
In het rapport Van Rijn over de publieke omroep blijkt geen heldenrol te zijn weggelegd voor HR. Alle goede bedoelingen ten spijt, schrijft managementcoach Jancees van Westering: 'Laat HR-medewerkers formeel de taak krijgen om binnen hun organisatie de rechten van de mens te bewaken – en niet alleen van schaars talent!'
Met een brede lach word ik welkom geheten door Marlene Rhemrev, Health Officer bij voestalpine Automotive Components Bunschoten. En haast verontschuldigend merkt ze als eerste op: “Ons verzuim is wel erg gestegen de laatste tijd en we weten nog niet hoe het komt”. Het lijkt een slecht begin van een gesprek dat juist over het succes van verzuimreductie gaat. Toch zal in dit gesprek blijken dat er veel voortgang is gemaakt.
Jaarlijks rapporteren grote vennootschappen over de man-vrouwverhouding in hun bedrijfstop en subtop. Deze rapportageverplichting komt voort uit de Wet ingroeiquotum en streefcijfers. De SER Dataverkenner maakt de informatie en ontwikkeling van de Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven zichtbaar.
Om werkgevers te helpen om medewerkers langer productief, gezond, gemotiveerd en betrokken te houden zijn enkele partijen in Noord-Nederland het project Duurzame inzetbaarheid Noord gestart. Het project werkt vanuit een publieke rol en biedt onder meer een team van adviseurs om met werkgevers te sparren over de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Daarnaast zijn er diverse cases te vinden, evenals een LinkedIn-netwerk en een gratis Quick Scan.
Bijna de helft van de Nederlandse werknemers zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag zo blijkt uit cijfers van TNO/CBS. Deze cijfers benadrukken nog maar eens dat de werkvloer een cruciale plek is om met ‘minder zitten’ aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan? Hoe stimuleer je minder zitten tijdens de werkdag?
Werknemers met fysiek belastend werk, zoals stukadoors, lassers en zorgmedewerkers, verwachten bijna twee jaar minder lang te kunnen werken. Om mensen met dergelijk zwaar werk en reeds bestaande klachten langer inzetbaar te houden gaat Saxion samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Twente en diverse praktijkpartners de inzet van zogenaamde exo-skeletten onderzoeken.