Om de Nederlandse economie verder op weg te helpen, moet demotie bespreekbaar worden gemaakt, stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Want 'iedereen moet doen waarvoor hij het meest geschikt is. Dus als je ouder wordt en wat minder verantwoordelijkheid wilt, moet dat bespreekbaar zijn', zei hij tegenover BNR Nieuwsradio.
Om aandacht te vestigen op stress en de manier waarop werknemers met stress omgaan organiseerde de overheid afgelopen maand de ‘Week van de Werkstress’. Goedbedoeld, maar niet zo effectief. Werkstress zelf is namelijk niet het probleem. Wat wel? Verkeerd omgaan met stress.
Het grootste deel van de mensen met een psychische aandoening is aan het werk, maar moet vaak wel een strijd leveren om dat werk te behouden. Veel mensen durven niet open te zijn over hun aandoening vanwege angst voor negatieve reacties van anderen en voor discriminatie. Daardoor werken veel werknemers door terwijl ze ziek zijn. Wat weer tot bevestiging van vooroordelen leidt.
Werkgevers zijn minder geneigd opleidingen aan te bieden naarmate werknemers ouder zijn en naarmate de aan de opleiding gerelateerde kosten hoger zijn. De investeringsbereidheid van werkgevers is groter wanneer oudere werknemers expliciet hun opleidingsinteresse kenbaar maken. Ook wat betreft maatregelen voor leeftijdsbewust personeelsbeleid lijken werkgevers selectief te zijn. Werkgevers zijn eerder bereid zogenoemde ‘ontziemaatregelen’ in te voeren dan 'ontwikkelmaatregelen'.
Duizend werkgevers hebben zich aangesloten bij de campagne ‘Open voor 50-plus’ van MKB Nederland en UWV. De bedrijven ondersteunen de campagne door de belofte te doen dat zij tenminste één 50-plusser uitnodigen als zij een vacature hebben.
Vier jaar geleden werden vijf kleine gemeenten samen gevoegd. De toenmalige gemeentesecretaris zag dat als een kans in plaats van een bedreiging. De ambtenaren hebben sinds die tijd zo veel mogelijk taken en bevoegdheden in eigen hand.
Onze grote buren nemen hun ambitie om meer balans te ontwikkelen in de top van hun bedrijven serieus. Er is een akkoord bereikt over de invoering van een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven.
De Raad van State roept het kabinet op het voorstel door te werken na de pensioenleeftijd te heroverwegen. Volgens het hoogste adviesorgaan heeft het wetsvoorstel een averechtse effect op de arbeidsmarktpositie van '50+ers'.
De AOW-leeftijd wordt versneld verhoogd in 2016 is in het regeerakkoord afgesproken. Er is alleen nog geen wetsvoorstel voor ingediend. D66 wil nu snel duidelijkheid en dient daartoe een motie in.
De campagne Check je werkstress van het ministerie van SZW is te eenzijdig gericht. "De vraag is: wie is 'je' in het motto? Dat moet ook de werkgever zijn, maar op dit moment wordt er te veel gericht op de werknemer," aldus hoogleraar werk- en organisatiepsychologie Michiel Kompier in gesprek met Nu.nl.