Steeds meer Nederlanders kampen met burn-outs en andere stressverschijnselen. Hier wordt door de overheid vol op ingezet o.a. met de campagne Check jouw werkstress. Het wettelijk verplichte Preventief Medisch Onderzoek (PMO) die dergelijke verschijnselen op tijd moet oppikken en verzuim moet ondervangen, wordt door werkgevers helemaal niet of niet effectief ingezet.
De vakcentrales CNV, FNV en VCP hebben de leden van de Eerste Kamer per brief opgeroepen het wetsvoorstel Versnelling Verhoging AOW-leeftijd te verwerpen. In de brief wijzen de vakcentrales er onder meer op dat mensen zich onvoldoende kunnen voorbereiden op de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd.
In Nederland werken mensen door tot steeds hogere leeftijd. Gezondheid kan bijdragen aan langer doorwerken, als we maar vroeg genoeg beginnen met die zorg aldus De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ). De RVZ heeft besloten te adviseren over doorwerken en gezondheid vanuit een levensloopperspectief.
De leidinggevende signaleert werkstress van een medewerker vaak eerder dan de medewerker zelf of de HR-professional. Dat blijkt uit onderzoek dat Arbo Unie onder Human Resource Managers deed naar het voorkomen van werkstress.
De week van de ondernemer staat dit jaar in het teken van Duurzame inzetbaarheid. Ondernemer HenkJan Smits in gesprek met directeur Henny de Haas van technisch installatiebedrijf Hoppenbrouwers over het belang van eigen verantwoordelijkheid.
In 55 procent van de Nederlandse ondernemingen wordt actief aandacht besteed aan de mentale gezondheid van medewerkers. Een iets groter aantal – 60 procent – voert ook actief beleid op de fysieke gezondheid van de medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek dat de Arbo Unie deed onder Human Resource Managers naar het voorkomen van werkstress.
De AOW-leeftijd gaat vanaf 2016 versneld omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. De Tweede Kamer stemde met brede meerderheid in met het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De fracties van onder andere VVD, PvdA, D66, CDA, GroenLinks en de SGP steunen het voorstel.
Business Agility staat volop in de belangstelling. Binnen menig MT zullen de woorden "We moeten meer Agile worden" dan ook regelmatig vallen. In dat kader krijgt een cruciaal aspect vaak nog te weinig aandacht: de menselijke factor. Kunnen de medewerkers zich niet gemakkelijk aanpassen of snel leren van de veranderende omstandigheden, dan werkt het 'Agile maken' van de organisatiestructuur ook niet. De vraag zou dus vooral moeten zijn: "Hoe Learning Agile en wendbaar zijn de medewerkers in onze organisatie?”
Organisaties zijn steeds vaker onderhevig aan veranderingen. Of deze nu zijn ingegeven door de conjunctuur van de economie, wet- en regelgeving, politieke besluitvorming, een maatschappelijk geluid of kabinetsprogramma’s, de veranderingen doen echter steeds vaker een appel op de wendbaarheid van de organisatie.
OK, je hoeft het niet meer te doen omdat het hip is, investeren in duurzaamheid. Die kans heb je gehad. Stoppen dan maar?