Bijna 40 procent van de Nederlanders voelt zich meerdere malen per week ronduit oververmoeid of opgebrand; ruim de helft is regelmatig gestrest. Toch doet men er niet altijd wat aan zo blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine onder ruim 400 Nederlanders.
Wat kun je als HR-manager doen om duurzaam inzetbaarheid van (oudere) medewerkers te stimuleren? Is daarmee gedwongen ontslag te voorkomen? Waar kun je het beste beginnen en welke resultaten zijn mogelijk? In dit artikel zetten CIZ-managers Roos van de Born en Rik Siere de vijf belangrijkste lessen op een rij.
Steeds meer bedrijven zijn met de mentale en fysieke gezondheid van werknemers bezig. Zo ook Medibank, een van de grootste zorgverzekeraars in Australië. Dit bedrijf is verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor dat naar eigen zeggen alle gezondheidsprincipes bevat die de verzekeraar zelf predikt. Zo heeft het diverse outdoor sportfaciliteiten, een moestuin en andere groene (werk)plekken.
Catering lijkt in eerste instantie de verantwoordelijkheid van facilitaire afdelingen, maar bij Hutten denken ze hier heel anders over. Volgens de cateraar is het juist een essentiële HR-tool op het gebied van vitaliteit.
De verhoging van de AOW-leeftijd en de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijke reden om werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Het kabinet stelt daarom ruim 20 miljoen euro extra beschikbaar voor duurzame inzetbaarheid om mensen langer en productief aan het werk te houden.
Een hogere gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand betekent minder mobiliteit, minder instroom en meer verzuim. Bij het opstellen van HR-doelstellingen en -beleid omtrent mobiliteit, personeelsplanning en verzuim moet HR dan ook ter dege rekening houden met de leeftijd van het personeel.
De arbeidsmarkt profiteert steeds meer van het herstel van de economie. Op dit moment zijn het vooral jongeren die hiervan de vruchten plukken; een gebruikelijk patroon. Toch zijn er ook steeds meer lichtpuntjes voor oudere werkzoekenden.
Gerrit Oortgiesen (57) werkte vijfendertig jaar lang in leidinggevende functies bij verschillende zorginstellingen. In november 2013 raakte hij door een reorganisatie zijn laatste baan als facilitair teamleider kwijt.
Margreet Dekker-Pepping (60) werd werkloos toen haar contract bij een babykledingzaak niet werd verlengd. Vrijwilligerswerk met dementerende ouderen beviel haar zo goed dat ze op haar 60e nog een carrièreswitch maakte: ze werkt nu als woonondersteuner in de zorg met psychiatrische cliënten.
Hans Blok (56) had verschillende banen in de technische sector. Van servicemonteur buitendienst tot rayonvertegenwoordiger in de industriële automatisering. Tijdens zijn laatste baan als servicemedewerker technische dienst bij een grote zorginstelling zette een hernia hem buitenspel en belandde hij in de Ziektewet.