Organisaties en medewerkers moeten aan de slag met duurzame inzetbaarheid. Organisaties vanwege de mismatch tussen de kwaliteiten van werknemers die ze in dienst hebben en hetgene wat ze als organisatie moeten leveren en vanwege de hoge kosten van uitstroom. Werknemers omdat ‘lifetime employment’ en de ‘zorgende’ werkgever weldra zullen zijn uitgestorven. Anouk van Stipriaan en Guillerm van der Lans van Aon, adviseur risicomanagement, geven tips over hoe dit traject aan te pakken.
Iedere ondernemer wil tevreden en productiever personeel. Werkgevers bieden dan ook steeds vaker gezondheids- en welzijnsprogramma’s aan om de specifieke gezondheidskwesties bij werknemers aan te pakken. Wat we hierbij zien is dat de werkgever vaak focust op programma’s die niet direct inspelen op de behoeften van de werknemers. Om succesvol te kunnen zijn moeten programma’s echter een afspiegeling zijn van de behoeften van werknemers en moeten ze binnen de cultuur van de organisatie passen.
Een bedrijfscultuur creëren waar werkstress bespreekbaar is. Geen geringe opgave. Helemaal niet in een sector waar werkstress wordt gezien als onderdeel van de cultuur. Monique Bosbaan, HR Benefits Advisor van ABN AMRO en Ate Berkouwer, directielid arbodienst Beter vertellen hoe hen dit toch is gelukt.
Het zijn voor veel bedrijven nog steeds roerige tijden. De ontwikkelingen gaan snel en bij sommige moet het roer om. Medewerkers moeten nog meer en duurzaam fit for purpose blijven. Hoe gaan bedrijven daarmee om? 2 HR-directeuren over hoe zij het aanpakken.
Gezondheid heeft niet alleen met je fysieke gesteldheid van doen, maar zeker ook met je mentale. Als werkgever kun je je werknemers daarbij helpen. Bijvoorbeeld door teambuilding en gezamenlijk lunchen in de kantine. Enkele tips voor de werkgever en de werknemer.
Gezond personeel is wat iedere werkgever wil. Echter is het voor velen nog een raadsel hoe dit bereikt kan worden. Vooral het feit dat veel werknemers te lang achter hun bureau zitten, is zorgwekkend. De prangende vraag is echter: Hoe wordt mijn personeel gezonder?
In Frankrijk is een wet goedgekeurd die mailen na werktijd verbiedt en in Duitsland kregen werknemers van BMW al 2 jaar terug het recht onbereikbaar te zijn op bepaalde tijden. Werkgeversvereniging AWVN zegt nu ook dat het continu 'aan' staan een probleem kan vormen voor de gezondheid van werknemers zo meldt de NOS.
Bedrijven met meer dan 50 werknemers mogen geen e-mails meer sturen buiten de werkuren. De Franse Assemblée Nationale keurde deze week daartoe een wet goed aldus het AD.
Medewerkers worden honkvaster: 65 procent verwacht over twee jaar nog dezelfde functie bij dezelfde werkgever te hebben, zo blijkt uit het Raet HR Benchmark onderzoek. Een verontrustend cijfer, vindt Renske Rietbergen, manager Business Development, Marketing & Communicatie bij de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). Om de mobiliteit en duurzame inzetbaarheid op gang te brengen ontwikkelde de werkgeverskoepel een speciale app.
Slechts 25 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar meegedaan aan een bedrijfsprogramma gericht op het verbeteren van de gezondheid. De helft van de werkgevers wijdt dit gebrek aan enthousiasme aan het ontbreken van een overkoepelende gezondheidsstrategie.