Nieuwe generaties rekenen er op om veel elementen die onderdeel zijn van het privéleven terug te zien in de werkomgeving. De andere generaties nemen die manier van werken snel over. We spreken tegenwoordig niet langer over een work-life balance, maar over work-life fluency of fusion.
Als mensen steeds meer taken op hun bordje krijgen of er organisatieveranderingen plaats vinden dan kunnen mensen hier ziek van worden. De werkgevers en leidinggevenden zijn medeverantwoordelijk om dat te voorkomen. Luister naar medewerkers, vaak geven zij zelf al aan wat er moet veranderen stelt arbeidssocioloog dr. Maria Fleischmann van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Carglass B.V. heeft de 16e Kroon op het Werk prijs ontvangen. Het bedrijf viel bij de jury op door de grote betrokkenheid van de medewerkers bij de aanpak van duurzame inzetbaarheid. Iedereen kent de kernwaarden en is toegewijd op het thema duurzame inzetbaarheid.
HR-professionals die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers willen bevorderen, richten zich veelal op voldoende training en strategische personeelsplanning. Ook wordt mobiliteit gestimuleerd of soms zelf verplicht. Maar is dit effectief?
Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt de komende jaren verder. Van 5,3 miljoen mensen in 2011 naar 7 miljoen in 2030. Nu al heeft ongeveer 1 op de 5 mensen in de beroepsbevolking één of meer chronische ziekten. Dat zal de komende jaren toenemen, mede doordat steeds meer mensen langer doorwerken. Om chronisch zieken aan het werk te houden doet de Sociaal Economische Raad (SER) aanbevelingen om de ondersteuning te verbeteren en meer te doen aan preventie.
Al negen jaar achtereen stijgt de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan. Tussen 2006 en 2015 is die opgelopen van 61 naar 64 jaar en 5 maanden. Het afgelopen jaar is de gemiddelde pensioenleeftijd 4 maanden hoger dan een jaar eerder, meldt CBS.
Het Tweede-Kamerlid Klein (fractie Klein) heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat ertoe moet leiden dat de ingangsdatum van de AOW flexibel wordt. Eerdere initiatieven sneuvelden.
(over het gesprek wat je moet voeren met je medewerksters over hun welzijn/gezondheid) In ieders leven gaat het wel eens even minder goed. Soms is de ‘dip’ van persoonlijke aard, soms heeft het werk een directe invloed. Er zijn medewerkers die jou als werkgever goed op de hoogte houden van hun wel en wee… Je hoeft niets te doen en met enige regelmaat krijg je een update. Andere medewerkers zijn veel meer terughoudend en van hen weet je eigenlijk niet hoe het met ze gaat.
Er is geen eenduidige opvatting over ‘duurzame inzetbaarheid’ en men is er ook niet zeker van bij wie duurzame inzetbaarheid in het takenpakket hoort. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam onder de leden van het MVO Expertpanel.
Een culturele loopbaan volgt zelden een vooraf uitgestippeld pad. Daarnaast ben je vaak op jezelf aangewezen als het gaat om financieel op eigen benen leren staan, je eigen toko promoten en gezonde arbeidsomstandigheden. Werkenden in de culturele sector kunnen nu een bijdrage vragen voor ontwikkelings-en opleidingskosten. Een eerste stap voor loopbaancoaching is de Talent Scan. De Talent Scan brengt binnenkort menig artiest, productieleider en museummedewerker op nieuwe ideeën: wie ben je, wat kun je en waar wil je naar toe?