In de top 10 van de Happy Building Index staan gebouwen waar medewerkers graag in willen vertoeven, die mensen met elkaar in contact brengen en die hen inspireren om het beste uit zichzelf te halen.
‘Werkgevers willen dat het cao-overleg de komende jaren veel meer gaat over de kwaliteit van de beroepsbevolking en investeringen in zaken als opleiding en de arbeidsmarktwaarde van werkenden. Werkenden kunnen, nog veel meer dan nu het geval is, zelf de regie nemen over hun loopbaan. Een ‘loopbaan-apk’ voor werkenden kan helpen om periodiek vast te stellen hoe sterk de positie van een werkende is op de arbeidsmarkt en waar aandachtspunten liggen.’
De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijsfgeneeskunde (NVAB) maakt zich zorgen over het effect van de verhoging van de pensioenleeftijd op de gezondheid van werknemers. Langer doorwerken maakt de AOW betaalbaar, maar leidt nu en in de toekomst tot problemen bij grote groepen werknemers aldus de stichting.
Met de stijgende AOW-leeftijd en het hoge tempo waarin technologie zich ontwikkelt, zijn veel organisaties zich steeds meer bewust van het belang van duurzame inzetbaarheid. In de praktijk schort het echter nog vaak aan een daadwerkelijk beleid. Hoe kunnen organisaties duurzame inzetbaarheid bij medewerkers stimuleren? Met deze quick wins kom je een heel eind.
Bent of kent u een werkgever die prioriteit geeft aan goede prestaties, hoge productiviteit, klanttevredenheid, kwaliteit, een prettige werksfeer en gemotiveerde en vitale werkenden? Een organisatie die kan dienen als voorbeeld voor andere werkgevers? Geef uzelf of die organisatie dan nu op voor de Kroon op het Werkprijs 2017.
Het hanteren van een sterk vitaliteitsbeleid blijkt voor organisaties wereldwijd een grote uitdaging. 67 procent van de werkgevers wereldwijd vindt dat hun organisatie geen solide beleid heeft. Dat terwijl 74 procent aangeeft een vitaliteitsbeleid wel een belangrijk onderdeel te vinden van hun aantrekkelijkheid voor werknemers. Dit draagt bij aan de werving en het behoud van personeel. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoeksrapport ‘Working Well: A Global Survey of Workforce Wellbeing Strategies’ van Xerox HR Services.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt vanaf 14 tot 25 november 2016 een aanvraagperiode open voor de subsidie van projecten die zich richten op het langer en gezonder aan het werk houden van werknemers. Daar valt ook de aanpak van werkstress onder.
Werkgevers zeggen met werkdruk bezig te zijn, maar uit onderzoek van HR Navigator blijkt werkdruk nauwelijks een thema te zijn. Zij komen tot de conclusie dat het bij de meeste werkgevers pas een probleem wordt als de werknemer uitvalt. En ook de aanpak van de arbodienstverleners blijkt te curatief te zijn.
In Nederland worstelen medewerkers met het effectief omgaan met werkstress. Maar liefst 40 procent van de medewerkers ervaart structureel werkstress door een te hoge werkdruk en een verstoorde werk- en privébalans. Factoren die de vitaliteit van werkend Nederland negatief beïnvloeden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Lang leve de werkdruk!’ van Schouten & Nelissen onder ruim 1.000 werknemers.
Jongere werknemers hebben gemiddeld meer werkstress en meer vermoeidheidsklachten dan ouderen. Hoewel dit niet meteen tot verzuim leidt, hebben deze problemen wel grote nadelige effecten, stelt Arbo Unie. ‘Werknemers tot dertig jaar hebben klachten die hun prestaties verminderen en uiteindelijk kunnen leiden tot een overspanning of burn-out. Dit blijkt uit onderzoek van Arbo Unie onder ruim 90.000 medewerkers.