Oudere lagere en middelbaar opgeleide technici (vaklieden) gaan vrijwillig eerder met pensioen. Dit omdat ze zich bedreigd voelen door hun huidige werkomstandigheden. Wat ze als een bedreiging voelen voor hun gezondheid. Deze groep ouderen geeft aan zich gezond te voelen, van hun werk te houden en inzetbaar te zijn. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bert Breij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU).
Afgelopen zomer werd bekend dat marktwerkgevers in 2016 hun aantal banen voor arbeidsbeperkten ruimschoots gerealiseerd hebben. De overheidswerkgevers hebben hun doelstelling echter niet gehaald. Overheidswerkgevers worden nu verplicht het voor hun geldende aantal banen voor de doelgroep in te vullen.
Wat ambiëren we met Duurzame inzetbaarheid? Dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren.
De politiek moet ingrijpen om te voorkomen dat grote groepen werknemers in zware beroepen de eindstreep van hun pensioen niet halen, zeggen werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en de installatiebranche in het Financieele Dagblad. Maar ze mogen ook wel eens naar hun eigen rol kijken, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker op BNR.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt € 12,5 miljoen beschikbaar voor projecten om werkenden langer gezond en vitaal aan het werk te houden. De subsidie kan worden aangevraagd door Onderwijs & Ontwikkelingsfondsen en samenwerkingsverbanden van sociale partners.
Kennis over de eigenschap hoogsensitiviteit is nog weinig verspreid. HR-professionals kennen de term vaak wel, maar wat het op de werkvloer betekent is niet altijd duidelijk. Zijn hoogsensitieve personen (hsp) betrouwbare medewerkers? Raken zij relatief vaak burn-out? Is het wel verstandig hen aan te nemen? Hoogsensitieve werknemers zijn inderdaad gevoeliger voor een burn-out vanwege hun stressgevoeligheid en hun karakter. Hun talenten zijn echter onmisbaar op de werkplek. En in de juiste omstandigheden excelleren zij.
Veel zorgmedewerkers ervaren een toegenomen werkdruk en vragen zich af of hun werk nog wel leuk is. De sector heeft te maken met aanhoudende reorganisaties, krappe budgetten en dreigende personeelstekorten. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers toch geluk blijven vinden in hun werk en wat kunnen ze er zelf aan doen?
Steeds meer bedrijven nemen maatregelen zodat hun medewerkers langer kunnen doorwerken. Terwijl in 2010 32% van de bedrijven dit soort maatregelen trof, liep dat de afgelopen jaren op tot 43% in 2016. Vooral landbouwbedrijven en overheidsorganisaties nemen actie op dit vlak. Dit blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2016 van TNO. De WEA is een tweejaarlijks representatief onderzoek onder ca. 5.000 vestigingen van bedrijven en instellingen.
Het hanteren van een vitaliteitsbeleid is niet nodig als het aan de mkb’er ligt (63%). De behoefte aan een dergelijk beleid is bij deze groep ondernemers simpelweg niet aanwezig. 19 procent geeft als reden dat het nog onbekend terrein is en 14 procent zegt dat de verantwoordelijkheid bij de medewerkers zelf ligt.
In 2016 was de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan 64 jaar en 5 maanden, net als in 2015. Het is voor het eerst in 10 jaar dat de gemiddelde pensioenleeftijd niet is gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.