In deze aflevering van 'Moving Forward', de podcast van online leeroplossing GoodHabitz, vertelt Mariska Beijer, paralympisch kampioene rolstoelbasketbal, haar verhaal over hoe ze grote gezondheidsproblemen overwon en internationaal succes behaalde.
De Rijksbegroting brengt een aantal wijzigingen met zich mee op het gebied van HR. Met het oog op subsidies en financiële tegemoetkomingen in het HR-vakgebied is goed nagedacht over duurzame inzetbaarheid en is ingezet op een langetermijnvisie.
In 2020 startte Daniëlle van Alewijn bij de snelgroeiende startup Swapfiets. Ze tuigde de gehele HR-afdeling op en begeleidde de professionalisering. Het inmiddels volwassen bedrijf heeft nu de weg naar winstgevendheid ingezet. Eén van de grote uitdagingen: het behouden én engageren van de medewerkers.
Bedrijven die structureel met diversiteit en inclusie bezig zijn behalen meer winst dan wanneer zij dit niet doen zo blijkt uit diverse onderzoeken. Toch sturen werkgevers er niet actief op. Hoe het wel op de agenda te krijgen en er prioriteit aan te geven? DE&I-experts Sacha Martina en Danielle Jiskoot: ‘Laat onderzoeksresultaten zien en wat andere bedrijven al doen en hebben bereikt.’
Het ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten is in de afgelopen vijf jaar met 30 procent toegenomen. Dat melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzuim door overspanning of een burn-out. De arbodiensten spreken van een zorgwekkende stijging en een risico voor de arbeidsmarkt en maatschappij.
In plaats van stress te zien als iets negatiefs, kunnen we het beter beschouwen als een waardevol signaal. Het geeft ons inzicht in wat er ontbreekt in ons leven. Door bewust te investeren in energiebronnen kunnen we niet alleen beter omgaan met stress, maar zelfs floreren aldus docent leiderschap & bevlogenheid Ronald van der Molen.
Volgens een recente publicatie van TNO had in 2022 20% van de beroepsbevolking last van burn-out gerelateerde klachten. Een forse stijging ten opzichte van 2021, want toen was dit percentage nog 17%. Veel mensen schrikken als ze zo’n bericht lezen. Maar kloppen deze cijfers en conclusie eigenlijk wel? Ronald van der Molen legt uit wat er mis is met het onderzoek en hoe je je energie op peil houdt.
In een tijd waarin verandering de constante is geworden, hebben organisaties werkwijzen nodig die hen voortdurend in beweging houden. En daarvoor zijn er betere oplossingen dan een reorganisatie aldus stress- en burnout-coach Melissa Schouman. Ze pleit ervoor de angst die bij een verandering komt kijken te omarmen en iedere dag oprecht én echt te leren van en met elkaar.
Als we als HR op het gebied van ESG doen wat we altijd al deden, of altijd al hadden moeten doen, geeft HR-directeur Maarten van Beek dit geen voldoende. De basis van ESG-beleid op orde krijgen is volgens hem al een uitdaging op zich.
Een op de vijf (18%) organisaties geeft toe geen inclusief en divers personeelsbestand te hebben. Zeventien procent heeft zelfs weleens bewust een kandidaat afgewezen op basis van afkomst, geloof of leeftijd. De organisaties die het wel een inclusief en divers personeelsbestand (willen) hebben, hebben daar diverse beweegredenen voor.