De meeste HR-adviseurs zijn erg ambitieus. Ambitie is prima maar draagt een gevaar in zich. Een teveel aan ambitie brengt falen, teleurstelling en uiteindelijk schade. Als dat schade aan mensen is is dat een extra ernstige zaak.
Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uitgevoerd door TNO en CBS geeft 35,3 % van de geënquêteerden aan dat werkdruk/werkstress de oorzaak van verzuim is. Wat kun je hier aan doen? Werk aan je energiebronnen en positieve factoren. Voorkom dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Enkele do’s & don’ts.
Plezier hebben in je werk en een goeie sfeer zijn dé factoren van een baan zonder al te veel stress. Collega’s kunnen zeer sfeerbepalend zijn. Eerlijkheid, het nakomen van afspraken en behulpzaamheid zijn de eigenschappen van een goede collega. Achterbaksheid, de kantjes ervan lopen en werk niet goed uitvoeren, zijn de meest irritante eigenschappen van een collega. Dat blijkt uit het Werkplezieronderzoek 2019 van online pensioenuitvoerder BeFrank in het kader van de Week van de Werkstress.
In 2018 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. En de kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Hoewel werkgevers verschillende maatregelen treffen om werkstress te voorkomen is dat nog niet altijd genoeg. Bijna de helft (45%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress en 35% van het werkgerelateerde verzuim had volgens werknemers met werkdruk of werkstress te maken.
De AOW-leeftijd blijft na uitwerking van het pensioenakkoord ook in 2025 op 67. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer op basis van CBS-prognoses over de gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd.
Vooral jongere werkenden worstelen met hard werken. Werkdruk is met name een probleem onder werkenden tot en met 35 jaar. Jongeren hebben meer middagdips, zijn vaker moe en uitgeblust en belanden vaker in kleine verslavingen na het werk. Ook hebben jongeren vaker het gevoel dat ze er niets aan kunnen doen dat hun werk energie kost. Verder geven jongeren vaker aan dat ze niets kunnen doen aan problemen op hun werk die anderen veroorzaken.
Gestreste medewerkers.. die zich constant vermoeid en futloos voelen, weinig energie stoppen in hun werk, prikkelbaar reageren of zelfs depressief zijn. Als management, HR of teamleider ben je vast bekend met het verschijnsel ‘burn-out’. Helaas komt dit veel voor op de werkvloer. Maar weet je zeker dat je te maken hebt met burn-out, of vervelen je medewerkers zich juist en is er sprake van ‘bore-out’? In deze blog helpen we je aan de hand van concrete tips en een praatkaart een bore-out bij je medewerkers te herkennen en bespreekbaar te maken!
Maar liefst 27 procent van de Nederlanders haalt te weinig voldoening uit zijn of haar werk. Dit blijkt uit een onderzoek van Vertellis onder 1.035 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Vier op de tien ondervraagden zou op werk graag meer tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling zoals mindfulness of stressreductietraining.
Dat werkgeluk en werkstress lijnrecht tegenover elkaar staan, weten we inmiddels. Medewerkers ervaren dit als een toenemend probleem. Ze hebben het gevoel dat ze fulltime moeten presteren op maximaal vermogen. Hetzelfde wordt gevraagd van machines. Echter, het machinepark bij bedrijven wordt vaak beter onderhouden dan het belangrijkste kapitaal, de medewerker. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen. De slimme technologie van tegenwoordig geeft managers de unieke kans om het werkgeluk op de werkvloer realtime te meten, de signalen op te pakken zodat hier perfect op in wordt gespeeld.
Het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen is een van onze basisbehoeftes. Als medewerkers geen waardering ontvangen raken ze gedemotiveerd en gefrustreerd. Dat is jammer, want er zijn voldoende manieren om elkaar waardering te tonen. Die ook nog eens effectief zijn.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling