Nederlanders zijn Europees kampioen zitten: tijdens een werkdag zitten we gemiddeld 10 uur. Tijdens de coronapandemie is het aantal zituren verder toegenomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte daarom begin april de overheidscampagne “Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!”. Van maandag 17 mei tot en met vrijdag 21 mei kunnen werkenden met zittende beroepen meedoen aan de Werken = Bewegen Challenge.
Het merendeel van de managers maakt zich tijdens het thuiswerken geen zorgen over de productiviteit van zijn medewerkers. Slechts 15 procent controleert regelmatig of medewerkers wel daadwerkelijk aan het werk zijn. Ruim een vijfde (21%) is zelfs van mening dat zijn team te veel werkt.
Hoe pak je (mentaal)verzuim aan? Tijdens het online congres Mentaal verzuim van HR Academy was Wendy Hoondert, HR-adviseur bij Stichting De Waarden, een van de sprekers. Tijdens een break-out sessie vertelde ze over haar aanpak waarbij ze onder meer gebruik maakt van de methode Huis van Werkvermogen. Een succesvolle aanpak, zo blijkt uit de sterk gedaalde verzuimcijfers.
Vaak voelen mensen zich niet vrij om het te bespreken en moeten ze een drempel over. Wendy Hoondert, HR-adviseur bij Stichting De Waarden, een groep van scholen in het basisonderwijs, heeft de afgelopen tijd veel werk verzet om vooral mentaal verzuim aan te pakken. Een van de methodes die ze daarbij inzet is het Huis van Werkvermogen.
Hoe zorg je in een zorgomgeving voor vitale werknemers? Eén van de kernpunten bij GGZ Delfland is persoonlijke aandacht, vertelt Bauke Oudshoorn: “In coronatijd merk je extra goed hoe belangrijk de sociale contacten zijn die mensen uit hun werk halen, juist vanwege de zwaarte van het beroep.”
Het bewust maken, benoemen, zichtbaar maken en bespreekbaar maken van Mentaal Verzuim is de enige geloofwaardige weg om véél sneller tot een écht vitale, mentaal schone(re) en sterke(re) organisatie te komen. Met de snelst realiseerbare cultuuromslag waarin mensen elkaar versterkend willen, kunnen en durven bijsturen om het juiste goed te doen.
Corona heeft enerzijds gemaakt dat we in versneld tempo nieuwe zaken te leren hebben door online werken. Vernieuwing in ritmes en tooling. Anderzijds is er door minder contact veel ‘jeu’ van het werken verloren gegaan, die juist vaak voor verbinding en creativiteit zorgen. Je hebt nog meer eigen regie nodig opdat je je motivatie, innovatie en leren op peil kunt houden. Assessment en training op de 8 pijlers van veerkracht maakt dat je mentaal in conditie blijft.
Werkvermogen is: ‘de mate waarin een medewerker lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren, nu en in de nabije toekomst.’ De variabelen die het werkvermogen bepalen worden samengevat in het ‘Huis van Werkvermogen’. Draaien aan de juiste knoppen van het werkvermogen beïnvloedt de productiviteit en daarmee het rendement van de organisatie.
Nu veel werknemers inmiddels een jaar thuiswerken, is het voor werkgevers van groot belang nog meer te investeren in betrokkenheid, weerbaarheid en fysiek en mentaal welzijn van hun personeel. Hoewel de coronacrisis in algemene zin nog geen effect heeft op de mate waarin werknemers zich weerbaar en betrokken bij hun werkgever voelen, dreigt de pandemie onderliggende pijnpunten uit te vergroten.
Vitale en veerkrachtige medewerkers dragen bij aan succesvolle organisaties. Door te werken vanuit een gezondheids- en vitaliteitsbeleid wordt een duurzame gedragsverandering bereikt waardoor medewerkers gezonder, vitaler en productiever door het leven gaan. De inzet van data bij dit gezondheidsbeleid is echter binnen veel organisaties nog beperkt. Dat is zonde, want een datagedreven aanpak geeft inzicht, zorgt ervoor dat je de vinger op de juiste plek legt en daarmee echt stappen kunt zetten.