De nieuwe regering gaat thuiswerken stimuleren om het milieu te sparen, zo staat te lezen in het regeerakkoord. Nu een deel van Nederland onder druk van de pandemie al massaal thuis werkt, heeft dit kans van slagen. Voorwaarde is echter wel dat het voornemen verder wordt uitgewerkt, zodat er ook een oplossing komt voor de eenzaamheid en de gebrekkige interactie die door het thuiswerken wordt veroorzaakt. Anders kan deze maatregel negatief doorwerken in het welzijn van de mensen.
Veel organisaties zijn het erover eens dat het nodig is om racisme bespreekbaar te maken om een meer inclusieve werkomgeving tot stand te brengen. Maar weinig mensen weten hoe ze moeten beginnen, en sommigen zijn bang om te beginnen uit angst een fout te maken. Daarom in deze blog een leidraad om mensen voor te bereiden op gesprekken over racisme en afkomst.
Aan weinig onderwerpen is de afgelopen periode zo veel aandacht gegeven als aan COVID-19 en (werk)stress. Sinds thuiswerken de nieuwe norm is geworden, zijn de overuren die medewerkers wekelijks maken verdubbeld van 3,3 uur naar 7,1 uur per week (bron: TNO), waarbij 18% van het aantal thuiswerkers met burn-outklachten te maken heeft. Organisaties en medewerkers moeten daarom op zoek naar een nieuwe werk-privébalans. Wat werkt wel, wat niet? In het artikel geef ik aandacht aan hoe je vitaliteit als life hack kunt gebruiken tegen werkstress. Inclusief 5 tips om werkgeluk bespreekbaar te maken.
HR-professionals zijn zich in toenemende mate bewust van de positieve gevolgen van een divers medewerkersbestand. Desondanks geeft de helft van de HR-professionals (49 procent) aan dat er binnen hun organisatie geen focus ligt op het actief voorkomen van discriminatie binnen de organisatie.
Nergens anders hebben mensen meer last van stress dan op de werkvloer. Ook de cijfers van het CBS liegen er niet om. Op jaarbasis krijgen zelfs 14 procent van de Nederlanders burn-outklachten. Is dit allemaal toe te schrijven aan werkdruk? Of spelen er andere factoren een rol? Je vraagt je wellicht af wat je kunt doen om het stressniveau op een werkplek onder werknemers tot een minimum te verlagen. In dit artikel delen we een aantal handige tips!
Werk verandert voortdurend, onder meer door digitalisering en de energietransitie. En de corona-pandemie zorgt daarbij nog voor een extra versnelling. In sommige sectoren is er krimp, terwijl in andere sectoren de vraag sterk groeit. Dat zijn factoren die impact hebben op de inzetbaarheid van mensen. Werknemers én werkgevers staan voor de vraag hoe zij relevant blijven op de arbeidsmarkt. De Luchtvaart Community Schiphol (LCS) heeft daar antwoorden op gevonden en samen met werkgeversorganisatie AWVN en het House of Skills het initiatief genomen voor het Skillspaspoort.
Nederlandse werkgevers houden hun hart vast voor de aankomende maanden. Een derde van hen verwacht een (sterke) toename van verzuim door stress en mentale klachten. De helft van de werkgevers maakt zich zorgen om het mentale welzijn en de veerkracht van werknemers. Dit is mede veroorzaakt door de coronapandemie en de bijbehorende veranderingen in de manier van werken. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de zorgen: bij organisaties met meer dan 250 werknemers verwacht zelfs 40% een toename van verzuim.
Hybride werken vraagt om veerkrachtige medewerkers. Zij moeten zich steeds aanpassen aan de verschillende werkomgevingen. En bevlogen zijn om het maximale resultaat te halen uit die werkomgeving. HR-teams moeten nu de employee journey op hybride werken aanpassen om het potentieel van medewerkers te ontsluiten. In deze webinaropname krijgt u inzicht in de voorwaarden voor veerkracht in hybride werkomgevingen en hoe u die met uw HR-team stimuleert.
Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen om vitaliteit, stelt ‘workplace wellness advocate’ Vivian Acquah. Het gaat ook om diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid, ofwel DEI. “Daar wordt in Nederland te weinig aandacht aan besteed.”
Diversiteit en inclusie krijgen in het maatschappelijk debat steeds meer aandacht. Organisaties vinden het belangrijker om ethisch en maatschappelijk bewust te handelen. Er komt ook steeds meer onderzoek beschikbaar dat de voordelen voor organisaties laat zien van diversiteit en inclusie. Er is dus winst te behalen met een meer divers medewerkersbestand met mensen die zich onderling verbonden voelen. Maar hoe breng je dat dan in de praktijk en vooral, hoe meet je hoe divers en inclusief je organisatie is?