Als een medewerker fors overgewicht heeft, of een straffe roker is, kun je als werkgever denken: dat zijn privézaken, daar heb ik niets mee te maken. Toch is dat maar ten dele waar, want leefstijl speelt een steeds bepalendere rol bij duurzame inzetbaarheid. Daar mag je het best met je medewerkers over hebben. Hoe pak je dat aan?
Tijdens de coronapandemie bewogen Nederlanders gedurende de werkdag vanwege het thuiswerkadvies minder. Dit kwam met name door het wegvallen van actief woon-werkverkeer zoals fietsen of wandelen naar het werk. Nu de trend ontstaat om niet meer volledig terug te gaan naar werken op kantoor, lijkt deze beweegtijd daarmee structureel voor een deel te vervallen. Bied als werkgever dan ook ruimte om ook tijdens thuiswerkdagen te bewegen zo bepleit Noor Willemsen, Specialist beweegstimulering bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Een positieve organisatiecultuur bestaat uit vier elementen. Deze vier elementen versterken elkaar. Je kunt ze ontwikkelen met gerichte teamsessies en interventies. In deze blog bespreekt consultant organisatiecultuur en positief leiderschap Marcella Bremer het 4e element Leren en autonomie en geeft ze voorbeelden en oefeningen.
Voor de jaarrekening van dit jaar is het voor bedrijven met (meer dan) 250 werknemers nodig om te vermelden hoe ze de duurzame inzetbaarheid van hun personeel verbeteren. Veel HR-afdelingen zijn hier nog niet mee bezig. Daarom in dit artikel vijf stappen hoe aan deze nieuwe eis voldaan kan worden. Inclusief 25 KPI’s waarop de duurzame inzetbaarheid gemeten kan worden.
Cruciaal! Een sleutelrol! Vraag Charlotte Extercatte wat we mogen verwachten van de HR-manager in het realiseren van klimaatdoelen van organisaties, en ze is er meteen duidelijk over: die rol mag op geen enkele manier onderschat worden. 'Het is juist de HR-manager die samen met de facility manager de brug kan slaan tussen beleid en praktijk. We kunnen versnellen door woorden om te zetten in daden. Een beter klimaat begint op je werk!'
Omdat duurzaamheid niet alleen gaat over producten en hoe en waar deze geproduceerd worden, is vloerenbedrijf Uzin Utz onder de naam ‘U GROW’ een programma gestart voor álle medewerkers. Vaak ligt een idee ter verbetering of besparing ‘dicht bij huis’ zo is de gedachte. Het vloerenbedrijf heeft hierbij de overtuiging dat als er samengewerkt wordt door alle collega’s en duurzame ideeën gedeeld worden, er gemakkelijk kleine én grote stappen gemaakt kunnen worden om steeds duurzamer te werken en te leven.
De marketingorganisatie van de provincie Friesland wil de Friezen nog meer naar buiten krijgen en begint bij zichzelf. Daarom heeft Merk Fryslân in het centrum van Leeuwarden nu een tuinkantoor en landt het buitenwerken geleidelijk in de kleine organisatie.
Thuiswerken zit er door de coronapandemie nu wel in gebakken. De volgende stap is buitenwerken. Goed voor lichaam, geest en bedrijfsresultaten, leggen Maike Dooper en Marjolein van den Berg van Buitenbomen uit. 'Je trekt heus niet de hele dag met je afdeling het weiland in hoor. Het gaat om het integreren van buiten in je werkdag'
Maar liefst 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken. Daarvan komt 16 procent in de knel. Als daar in de werkomgeving niet genoeg aandacht voor is, groeit de kans op uitval, hoog ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Dat is niet goed voor de medewerkers en ook niet voor de organisatie. Toch hebben werkgevers genoeg mogelijkheden om mantelzorgers voor hun organisatie inzetbaar te houden. Dat zijn echt geen baanbrekende innovaties, maar het begint wel bij de juiste aandacht. En die is hard nodig, want vroeg of laat wordt iedereen mantelzorger!
Mensen die een druk ervaren om gelukkig te zijn, zijn slechter af in een gelukkig land als Nederland dan elders. Dit blijkt uit onderzoek van Egon Dejonckheere, assistent professor Medische en klinische psychologie aan Tilburg University. Hij pleit voor een 'evenwichtiger maatschappelijk discours'.