Er is alle aanleiding om je er juist nu extra bewust van te zijn dat ook in jouw organisatie medewerkers in de financiële problemen kunnen zitten. Met vaak een grote impact op hun gezondheid en energieniveau. Hoe kun je zorgen voorkomen? Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbo Unie geeft tips om in drie stappen je medewerkers met schulden te ondersteunen.
Om voor andere functies, taken, rollen binnen of buiten de organisatie in aanmerking te komen - oftewel 'arbeidsmarktfit' te blijven - is het belangrijk dat bedrijven investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Omdat dit voor MKB-werkgevers nog niet altijd gebruikelijk is, biedt het ministerie van SZW hen de SLIM-regeling aan (Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het MKB). U kunt de SLIM-regeling gebruiken voor de Vijf fasenscan om inzicht te krijgen in de leercultuur zo meldt de AWVN.
APG en twintig andere werkgevers lanceerden samen het onafhankelijke financiële platform Geldvinder dat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers kan verbeteren. CHRO liet de initiatiefnemer en enkele andere werkgevers die bij de ontwikkeling van het platform voor financiële fitheid betrokken waren aan het woord. “We hebben Geldvinder nu twee jaar als pilot gedraaid met in totaal tweeduizend medewerkers. Het merendeel gaf aan dat ze zeer tevreden zijn met het financiële inzicht dat Geldvinder hen gegeven heeft.”
Een vierdaagse werkweek tegen voltijds betaling. Er zijn zowel tegen- als voorstanders. Medewerkers van marketing agent BossData besloten het zelf uit te testen. Drie maanden lang. ‘De juiste prioriteiten zetten is een van de grootste uitdagingen van de vierdaagse werkweek’
Ruim een derde van de Nederlandse werknemers realiseert zich dat ze in hun werk veel productiever kunnen zijn dan nu het geval is, blijkt uit onderzoek van Ictivity. Productiviteit, ofwel de hoeveelheid tijd die je zonder afleiding kunt besteden aan primaire werkzaamheden, wordt beïnvloed door vele factoren. Denk aan de inrichting van de werkplek, kennis van zaken en de bereikbaarheid van collega’s. Maar belangrijker is misschien nog wel iemands werkgeluk. Met hoeveel plezier je aan het werk bent, bepaalt in grote mate hoe hard je werkt. Toch? Of is het eerder andersom: resulteert productief zijn in werkgeluk?
Beroepen veranderen of verdwijnen in hoog tempo Door digitalisering, automatisering en robotisering veranderen of verdwijnen beroepen. Om op deze veranderingen in te spelen is het belangrijk dat de beroepsbevolking op tijd en regelmatig nieuwe skills aanleert en bestaande verbetert. Een skillspaspoort kan daarbij een goed instrument zijn. Zowel werkgevers als werknemers staan er positief tegenover zo blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met een drietal hogescholen en steun van Instituut Gak. Wel vraagt de ontwikkeling en implementatie ervan om visie, brede samenwerking en regie.
Ida Damen onderzoekt mogelijkheden om werknemers meer in beweging te krijgen. Ze vertelt over de lessons learned uit haar promotieonderzoek, over wandelen tijdens de HR-cyclus en over de ingenieuze WorkWalk die ze in haar eigen werkomgeving ontwikkelde: “Ik raad organisaties echt aan om de buitenruimte veel meer te betrekken bij het werk.”
Hoewel de coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op het mentale en fysieke welzijn van mensen, hebben nog niet veel bedrijven hun personeelsaanpak daarop aangepast. Slechts 14 procent van de HR-beslissers is van mening dat initiatieven op het gebied van de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers de komende 12 maanden een topprioriteit heeft voor HR. Slechts 12% zegt dat initiatieven rond de bedrijfscultuur prioriteit hebben.
De nieuwe regering gaat thuiswerken stimuleren om het milieu te sparen, zo staat te lezen in het regeerakkoord. Nu een deel van Nederland onder druk van de pandemie al massaal thuis werkt, heeft dit kans van slagen. Voorwaarde is echter wel dat het voornemen verder wordt uitgewerkt, zodat er ook een oplossing komt voor de eenzaamheid en de gebrekkige interactie die door het thuiswerken wordt veroorzaakt. Anders kan deze maatregel negatief doorwerken in het welzijn van de mensen.
Veel organisaties zijn het erover eens dat het nodig is om racisme bespreekbaar te maken om een meer inclusieve werkomgeving tot stand te brengen. Maar weinig mensen weten hoe ze moeten beginnen, en sommigen zijn bang om te beginnen uit angst een fout te maken. Daarom in deze blog een leidraad om mensen voor te bereiden op gesprekken over racisme en afkomst.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling