Door de grote personeelstekorten domineert recruitment nu de HR-agenda. Maar ook de aandacht voor duurzame inzetbaarheid groeit de laatste tijd sterk. Terecht, want in deze periode van personeelstekorten én economische turbulentie kun je als werkgever niet meer om duurzame inzetbaarheid heen. Juist dan moet je investeren in de weerbaarheid en veerkracht van medewerkers. Dat bepaalt voor een groot deel het succes van de organisatie. Dat zegt Michiel van Meer, CHRO en statutair bestuurder van risico-adviseur Aon in Nederland.
Professionals hebben steeds meer digitale vaardigheden nodig om hun werk goed te kunnen (blijven) doen. Daardoor hebben werkgevers meer behoefte aan handvatten om digitale vaardigheden bij hun medewerkers onder de aandacht te brengen én duidelijk te zijn over wat van hen qua ‘digivaardigheid’ verwacht wordt. De coalitie Digivaardig in de zorg en Stichting FWG hebben voor zorgprofessionals daarom twee functiebeschrijvingen verrijkt met digitale vaardigheden. “Neem je medewerkers hierin op tijd mee, want de digitale ontwikkelingen gaan snel.”
Werkgevers zouden 1500 euro aan subsidie krijgen als ze een werkzoeker aan een baan hielpen. Daarmee wilde het kabinet de kansen van mensen in het 'onbenut arbeidspotentieel' vergroten. Maar er is geen partij te vinden om de regeling uit te voeren. Daarom gaat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op zoek naar een alternatieve besteding van de ruim 17 miljoen euro die ervoor begroot was. Een van de mogelijkheden is dat er geld naar de arbeidsmarktregio's gaat om innovatieve wervingsmethodes te stimuleren. Zo wordt onder meer 'open hiring' genoemd – waarbij mensen een baan krijgen zonder cv of sollicitatiegesprek.
Nederlandse werkgevers moeten er alles aan doen om de vraag naar arbeid te verminderen. Ze moeten daarom maximaal investeren in mensen, technologie en innovatie. Die oproep aan zijn achterban doet Raymond Puts van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).
Een diverse, gelijkwaardige en inclusieve werkomgeving creëren is niet alleen een goede zaak, maar ook zakelijk zinvol. De werknemers van vandaag, vooral generatie Z, verwachten dat hun werkgevers zich inzetten voor DEI (diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie). Maar hoewel de steun voor DEI-initiatieven wellicht het grootst is onder de jongste werknemers, kan er weerstand komen van werknemers van alle leeftijden en demografische groepen.
Ondanks de krappe arbeidsmarkt is Unilever Nieuw-Zeeland onlangs gestart met een test voor een vierdaagse werkweek. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dit voor meer organisaties verstandig zou zijn.
Mentale gezondheidsproblemen waar hun werk onder lijdt. Eén op de drie geeft aan hier last van te hebben. De hoeveelheid stress is ook nog steeds hoog. Eén op de tien werknemers ervaart deze zelfs dagelijks. Wel is een lichte verbetering zichtbaar in de aandacht van werkgevers voor de mentale gezondheid van hun medewerkers.
HR-afdelingen zetten steeds vaker in op programma’s voor vitaliteit om medewerkers gezond en productief te houden. Jarenlange ervaring leert dat er zeven fouten zijn die vaak gemaakt worden bij de implementatie van deze programma’s.
Tijdens de M&A Awards 2021 werd advocatenkantoor NautaDutilh gehonoreerd met de award voor Best Diversity Firm. Hoe pakken deze voorlopers het diversiteitsthema aan? Jeppe Kleijngeld, redacteur M&A ging in gesprek met inclusion partners Petra Zijp en Geert Raaijmakers.
Op Diversity Day – een initiatief van SER Diversiteit in Bedrijf - organiseren bedrijven activiteiten om aandacht te vragen voor inclusie en diversiteit. Een aantal voorbeelden van bedrijven om je op ideeën te brengen.