Wat maakt AOW-gerechtigde medewerkers juist nu extra aantrekkelijk voor werkgevers volgens ChatGPT? Mr Astrid Zuidinga beoordeelt het antwoord en zet wat puntjes op de i. En de arbeidsrechtelijke regels op een rij.
Lage psychologische veiligheid op het werk kan leiden tot overspannenheid, gebrek aan zingeving, somberheid en zelfs depressies. En dus tot stagnatie van de ontwikkeling en prestaties. Een hoge psychologische veiligheid leidt juist tot meer werkplezier, meer betrokkenheid en meer zingeving. Niet geheel verrassend natuurlijk. Maar hoe bereik je deze cultuur van veiligheid en vertrouwen? Organisatiewetenschapper Elmira Nijhuis (Vrije Universiteit Amsterdam) deed er onderzoek naar binnen bestuurlijke en managementteams.
Waar in het verleden organisaties zich vooral concentreerden op verzuimbeheersing, is de laatste jaren een andere trend merkbaar: een vitaliteitsbeleid voeren met als doel werknemers fysiek en mentaal fit te houden. Daar zijn verschillende redenen voor. Enkele tips.
Samenwerken. De voordelen zijn aanzienlijk: meer innovatie en een groter reactievermogen op de markt. Een bekend Afrikaans gezegde luidt dan ook: alleen ga je sneller, samen kom je verder. Tot zo ver de voordelen. Er kleven inmiddels - samenwerken is in 12 jaar tijd met 50% toegenomen - ook veel nadelen aan: werknemers worden overweldigd en raken uitgeput. Positief nieuws is dat daar wat aan te doen is.
In 2023 blijft de personeelsplanning onverminderd een hoofdpijndossier. De personeelskrapte leidt tot een hogere werkdruk bij ruim de helft van de werkgevers. Daar komen de zorgen nog bij over de stijgende energieprijzen en de kosten van grondstoffen. Ruim tachtig procent voorziet hier problemen door. Grote problemen zelfs voor de helft van de werkgevers.
Het ziekteverzuim stijgt dit jaar voor het eerst in 20 jaar tot boven de 5 procent, vooral als gevolg van aan werkgerelateerde psychische klachten. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Teveel stress met ziekteverzuim als gevolg is een groot probleem, aldus NN Christiaan Vinkers, klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht – Amsterdam UMC. "Ik zie dat stresssignalen te laat opgepakt worden. Er is vaak onvoldoende samenwerking tussen werknemer en werkgever."
Teams die divers van aard zijn en in een veilige setting kunnen werken, presteren beter dan niet-diverse teams. Dit wetende heeft verzekeraar Aon het recruitmentbeleid daar nu op aangepast.
De leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Dat schrijft minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een brief aan de Tweede Kamer.
Door de grote personeelstekorten domineert recruitment nu de HR-agenda. Maar ook de aandacht voor duurzame inzetbaarheid groeit de laatste tijd sterk. Terecht, want in deze periode van personeelstekorten én economische turbulentie kun je als werkgever niet meer om duurzame inzetbaarheid heen. Juist dan moet je investeren in de weerbaarheid en veerkracht van medewerkers. Dat bepaalt voor een groot deel het succes van de organisatie. Dat zegt Michiel van Meer, CHRO en statutair bestuurder van risico-adviseur Aon in Nederland.
Professionals hebben steeds meer digitale vaardigheden nodig om hun werk goed te kunnen (blijven) doen. Daardoor hebben werkgevers meer behoefte aan handvatten om digitale vaardigheden bij hun medewerkers onder de aandacht te brengen én duidelijk te zijn over wat van hen qua ‘digivaardigheid’ verwacht wordt. De coalitie Digivaardig in de zorg en Stichting FWG hebben voor zorgprofessionals daarom twee functiebeschrijvingen verrijkt met digitale vaardigheden. “Neem je medewerkers hierin op tijd mee, want de digitale ontwikkelingen gaan snel.”