Uit onderzoek blijkt dat leeftijdsdiscriminatie vaker voorkomt dan uitsluiting op basis van gender. Werkgevers twijfelen soms al of ze iemand van 45 jaar wel moeten aannemen, want 'de vitaliteit is er dan wel een beetje uit'. Vreemd want de leeftijdsverwachting is enorm gestegen, en mensen blijven langer fit en gezond. En aan de andere kant, als je kijkt naar de jongere generatie, dan zie je heel veel jongvolwassenen met een burn-out kampen. Het wordt hoog tijd dat men zich bij HR-afdelingen gaat verdiepen in deze discrepantie.
Werknemers hebben baat bij de inzet van apps voor duurzame inzetbaarheid. Dat concludeert Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit na uitgebreid onderzoek in de praktijk. Ze raadt HR dan ook aan om werknemers in de gelegenheid te stellen om apps te gebruiken. ‘Een app is goed in te zetten als aftrap van een aanpak, of als onderdeel van beleid of een jaarplan.’
Veiligheid op de werkplek is in Nederland vrijwel overal vanzelfsprekend. In elke gang hangt een ontruimingsplan, brandblussers, alarm knoppen en AED’s. Maar hoe zit dat met psychologische veiligheid? Waar hangen de instructiekaarten om een onzekere collega te ondersteunen tijdens een meeting? Of hoe pak je het aan als je merkt dat een collega dichtklapt?
Ruim een derde van de Nederlandse werknemers laat mentale gezondheid onbesproken in gesprekken met leidinggevenden. Een kwart van de werknemers heeft namelijk het gevoel geen support te krijgen van de werkgever bij zijn of haar mentale problemen. Dit terwijl een vijfde van de Nederlandse werknemers aangeeft hiermee te kampen.
Menig werkgever slaat de plank mis bij een geval van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Terwijl alle relevante do’s en don’ts volgen uit het beginsel van goed werkgeverschap. Advocaat Joost van Ladesteijn zet ze onder elkaar.
Het afgelopen half jaar deden meerdere bedrijven in het VK mee aan een omvangrijke proef met de vierdaagse werkweek. De vraag was of je 100% van het werk kunt doen, in 80% van de tijd, tegen 100% van het salaris. Het werd naar eigen zeggen een groot succes. Vrijwel alle bedrijven (92%) willen er na afloop van de proef mee doorgaan zo bericht het Financieele Dagblad.
Werknemers lijken steeds meer last te hebben van mentale klachten. Dat stelt de AWVN op basis van een enquête onder de eigen leden. De werkgeversorganisatie raadt diverse maatregelen aan om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren.
Organisaties weten nu vaak niet wat de vertrekredenen van medewerkers zijn. Door hier niet naar te vragen, laten zij kansen liggen om cruciale kennis op te doen over inclusie en sociale veiligheid op de werkvloer. ‘Met een paar aanpassingen in bestaande procedures krijg je al veel inzichten.’
Je maandelijkse werkgeverslasten drukken door ERD te worden, het klinkt als een goed idee. Als je eigenrisicodrager bent, betaalt niet het UWV maar jijzelf de lasten wanneer je medewerkers ziek thuis komen te zitten. Dit kan flink schelen in de werkgeverslasten, maar het brengt ook een risico met zich mee. Dus wat is wijsheid? De afwegingen voor je op een rij.
In deze periode van personeelstekorten en economische turbulentie is de weerbaarheid van medewerkers cruciaal. Om dit te bewerkstelligen hebben ze bij risicoadviseur AON een concreet programma opgesteld dat zich op drie thema’s richt: flexibiliteit, regie en verantwoordelijkheid.