De inzetbaarheid van medewerkers staat onder toenemende druk, door krapte op de arbeidsmarkt en maatschappelijke factoren. Werkgevers kunnen meer doen dan nu gebruikelijk is om personeel inzetbaar te houden. Robidus ontwikkelde een samenwerkingsmodel op basis van arbeidsperspectief. ‘Het model helpt je als HR om daadwerkelijk te sturen op duurzame inzetbaarheid, met als gevolg minder uitval en betere prestaties.’
Weet je hoe je informatie kritisch beoordeelt, hoe je apparaten veilig houdt en hoe AI werkt? Met de nieuwe tool DigIQ kunnen alle Nederlanders van tien jaar en ouder testen wat ze online kunnen en hoe dit te verbeteren. De DigIQ is ook geschikt voor organisaties en scholen die de digitale competenties van medewerkers of/en studenten willen versterken. De websitecode kan dan worden gepersonaliseerd.
De term Diversity, Equality & Inclusion is inmiddels binnen het HR-domein en daarbuiten al aardig ingeburgerd. Maar weet iedereen ook wat er precies mee wordt bedoeld? En wat een DE&I-beleid inhoudt?
Meer dan de helft van alle werkenden in Nederland ervaart één of meerdere keren per week stress. Iets meer dan de helft (54%) voelt zich in zo’n geval gesteund door de leidinggevende. Meer dan een kwart (27%) geeft aan dat de werkgever helemaal niets doet om de mentale gezondheid van medewerkers te bevorderen. Doen ze dit wel dan dan doen ze dit in de vorm van extra vrije dagen en het intensiveren van de communicatie en het contact met hun medewerkers.
Budget loskrijgen voor maatregelen om de duurzame inzetbaarheid (DI) en vitaliteit van medewerkers te verbeteren, is niet altijd eenvoudig. Werkgevers zien dit soort maatregelen vooral als een kostenpost die bovendien niet direct iets oplevert. De KOBA-DI-tool van TNO helpt arbo- en HR-professionals de kosten én opbrengsten van dergelijke maatregelen beter inzichtelijk te maken.
37% van de werknemers geeft werkdruk of werkstress aan als reden voor verzuim, zo blijkt uit de cijfers van het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Verzuim vanwege hoge werkdruk duurt twee keer zo lang. Dit verzuim kan voorkomen worden als de signalen van stress bij medewerkers eerder worden opgemerkt. Waar moet je als leidinggevende op letten en wat kun je doen? HR Praktijk sprak met wellbeing-expert Hidde de Vries van Recharge360.
Als werkgever heb je invloed op het welzijn van een medewerker en kun je het verschil maken voor hem of haar én de persoon voor wie hij of zij zorgt. Maar medewerkers vertellen op het werk meestal niet dat ze mantelzorger zijn en werkgevers vragen er vaak niet naar. Veel werkgevers zijn echter onterecht terughoudend om mantelzorg bespreekbaar te maken. “Werkende mantelzorgers geven vaak aan dat leidinggevenden het onderwerp vaker ter sprake zouden moeten brengen.”
Steeds meer mensen ervaren problemen door de stijgende kosten van levensonderhoud. De prestaties van medewerkers kunnen sterk lijden onder financiële zorgen. Wat kun je als werkgever doen om het welzijn van medewerkers in deze situatie te verbeteren?
De financiële gezondheid van medewerkers is van invloed op hun welbevinden en daarmee ook op hun duurzame inzetbaarheid. Die financiële gezondheid is niet altijd vanzelfsprekend. Zo is bijna de helft van de Nederlanders financieel kwetsbaar blijkt uit onderzoek door Deloitte. Met deze insteek ontwikkelde pensioenuitvoerder APG samen met twintig andere werkgevers speciaal voor medewerkers onafhankelijk online platform Geldvinder.
Zakelijk dienstverlener Deloitte heeft diverse succesvolle initiatieven ontplooid op het gebied van Diversiteit en Inclusiviteit. In 2022 kregen ze dan ook de M&A Award voor Best Diversity Firm. Wat zijn de belangrijkste initiatieven geweest en wat hebben ze opgeleverd? Een gesprek over Reverse Mentoring Programs, inclusief leiderschap-programma’s en harde targets.