De invloed van Kunstmatige Intelligentie (AI) op HR is enorm. De technologische vooruitgang werkt als een katalysator voor de transformatie in het HR-landschap, maar hoe implementeer je AI op de juiste manier? In dit artikel kijken we naar hoe AI de wereld van HR vormgeeft, hoe het de huidige trends beïnvloedt en hoe je nieuwe mogelijkheden creëert voor zowel medewerkers als werkgevers.
Kunstmatige Intelligentie als jouw partner in de organisatie. Ontdek in onze gratis gids hoe AI waarde toevoegt aan het HR-team en hoe jij als HR-professional een sleutelrol speelt bij de implementatie. Je leert ook wat changemanagement kan betekenen voor jouw organisatie.
Met generatieve AI kunnen L&D-professionals en interne kennisexperts in no-time zelf hoogwaardige trainingen in allerlei vormen creëren. Hierdoor is leren van waardevolle kennis en expertise van collega’s binnen de eigen organisatie beter en makkelijker geworden dan ooit. Homam Karimi, CEO en oprichter van Studytube, vertelt wat de voordelen zijn van generatieve AI, welke toepassingen gaan vliegen en hoe je van deze nieuwe manier van werken een succes maakt.
Het opzetten van een HR-afdeling is voor veel kleine organisaties een uitdaging. Bij YourCampus liepen zij tegen dezelfde uitdaging aan, maar medeoprichter en COO Sven Cune vond hier gelukkig een oplossing voor.
Hoe goed denken we als organisatie na over de gevolgen van technologische vernieuwingen voor de medewerkers in de organisatie? Door de snelheid waarin technologische ontwikkelingen zich in organisaties voltrekken, hebben we vaak onvoldoende oog voor de neveneffecten. Hilary Richters, director van het Digital Ethics-team van consultancyorganisatie Deloitte: ‘Technologie is te belangrijk om aan techneuten over te laten: ook HR moet erover meebeslissen’
Medewerkers gebruiken steeds vaker AI-tools, met name ChatGPT. Toch hebben veel organisaties nog geen gericht beleid voor het werken met AI. Vaak is er geen AI-training. En ook ontbreekt ondersteuning in het gebruik van AI op de werkplek. 'Er bestaat het risico dat medewerkers onbedoeld verkeerde informatie verspreiden via Generative AI. Educatie en governance op het vlak van AI zijn dus van groot belang.'
Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat 57% van de Nederlandse organisaties in 2022 aandacht had voor digitalisering van HR. Hiermee kun je je HR-processen automatiseren en dus tijd winnen. Tijd die je vervolgens kunt besteden aan persoonlijk contact met medewerkers die dat nodig hebben en aan het meer strategisch kunnen adviseren van het management. Maar hoe stel je een business case op, hoe kies je een HR-systeem dat echt meerwaarde brengt voor HR en medewerkers en waar op te letten bij een HRIT-implementatie?
Veel organisaties zijn met digitalisering bezig, maar hebben (nog) niet alle processen gedigitaliseerd. Ook laat de digitale vaardigheid van HR-medewerkers over het algemeen te wensen over. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar hoe digitaal volwassen bedrijven in Nederland zijn door Crowe Foederer in samenwerking met HR Tech Review. Hoe staat jouw afdeling ervoor?
Dit jaar vond de eerste editie van de HR Technology Awards plaats, een onafhankelijke prijs voor HR-technologieprojecten en HCM-pakketten. Negen genomineerden brachten hun HRIT-product of HRIT-project voor het voetlicht. In totaal werden drie prijzen uitgereikt: NextGen HR Technologie, HR Transformatie Technologie en HR Technologie Product Innovatie.
Kunstmatige intelligentie is populair op de wereldwijde banenmarkt, bij zowel werkgevers als werkzoekenden. Het aantal vacatures op LinkedIn waarin artificial intelligence wordt genoemd, is in twee jaar tijd nagenoeg verdubbeld. En werkzoekenden reageren 34 procent vaker op een AI-gerelateerde baan dan op een reguliere positie zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn.