Eind vorig jaar is in Brussel een akkoord bereikt over de zogenaamde AI-act. Deze EU-wetgeving introduceert nieuwe normen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen organisaties, waaronder ook in HR-toepassingen.
De meeste menselijke banen kunnen voorlopig niet op een rendabele manier vervangen worden door kunstmatige intelligentie (AI). Dat hebben onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontdekt in een van de eerste diepgaande studies naar de vervangbaarheid van mensen door AI.
Amazon heeft in Frankrijk een boete gekregen van 32 miljoen euro van de toezichthouder voor gegevensbescherming. In de distributiecentra van het concern in Frankrijk worden enkele duizenden werknemers volgens toezichthouder CNIL 'overdreven indringend' in de gaten gehouden, zonder medewerkers hierover goed te informeren.
Hoewel veel werknemers de voordelen van AI erkennen, zijn er ook zorgen over baanverlies en toenemende stress. Managementteams lijken deze zorgen minder te delen, waarbij twee derde toegeeft niet de nodige vaardigheden te hebben voor een effectieve omgang met deze technologische veranderingen.
HR-professionals kunnen goed gebruikmaken van nieuwe technologie voor de eigen prestaties en die van de organisatie te verbeteren, maar laten veel mogelijkheden onbenut. Een recente studie toont hoe HR de bijdrage aan de technologische ontwikkeling van de organisatie kan vergroten.
De introductie van generatieve algoritmen op basis van gigantische datasets raakt volgens hoogleraar Paul Boselie direct aan kernthema’s van HRM, voornamelijk op het gebied van de individuele en collectieve prestaties van werknemers.
AI zal voor grote veranderingen zorgen op het HR-vakgebied en aanzienlijke productiviteitswinst opleveren. Toch ontbreekt het bij organisaties aan processen om generatieve AI op een gestructureerde, rigoureuze manier te gebruiken.
Kunstmatige intelligentie (AI) blijft aan terrein winnen, ook op de werkplek. Deze grote transformatie herdefinieert niet alleen de aard van onze taken, maar beïnvloedt ook de rol van Human Resources (HR). In dit artikel kijken we naar de ontwikkelingen op de werkplek en hoe HR kan optreden als strategisch partner om deze veranderingen te begeleiden.
Zie jij AI als een uitdaging of juist als een kracht binnen HR? Ongeacht je perspectief, één ding is zeker: AI verandert nu al de manier waarop we werken en biedt nieuwe kansen om processen te optimaliseren. Om je hierin te ondersteunen, biedt Salure Academy een exclusieve AI-training voor HR-professionals. Als introductie op deze training organiseert de Academy op 19 december ook een gratis webinar.
Amsterdam, 5 december 2023 – Senior managers maken gebruik van verschillende AI-tools om kostenbesparingen voor hun organisaties te realiseren nu bedrijven de broekriem blijven aanhalen. Maar er is meer educatie en training nodig om de angst onder medewerkers te verminderen en ervoor te zorgen dat bedrijven de mogelijkheden van AI optimaal benutten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Personio, Europa's toonaangevende HR-softwarebedrijf voor het mkb, dat 1.500 HR-beslissers uit heel Europa heeft ondervraagd.