Voor het goed managen van HR zijn effectieve organisatie van HR-processen en de beschikking over relevante ken- en stuurgetallen van essentieel belang. Met de succesvolle invoering van een efficiënt E-HRM systeem zijn de Amsterdamse woningcorporatie Ymere en AFAS ERP Software hier in slechts vier maanden tijd in geslaagd.
Het fenomeen eHRM slaat wild om zich heen. Wat betekent dat voor onze HR-praktijk, een kans of een bedreiging?
Uitgangspunt in iedere e-HRM ambitie is het vergroten van de zelfredzaamheid van managers en medewerkers. Realisatie van zelfredzaamheid gaat samen met een verandering in gedrag, verantwoordelijkheden en taken, zowel bij managers en medewerkers als bij de HR-afdeling. Dit is een complex proces dat terecht aandacht opeist. Om het gewenste gedrag te kunnen tonen, moet de medewerker naast nieuwe vaardigheden ook kunnen beschikken over de juiste informatie. Met andere woorden, de medewerker moet zo gefaciliteerd worden, dat het vertrouwen groeit dat de nieuwe taken goed uitgevoerd kunnen worden.
Om goed gebruik te maken van een e-HRM systeem binnen een complexe en pluriforme omgeving is het belangrijk dat er weinig centraal wordt opgelegd. Op automatiseringsvlak moet het zo gebruiksvriendelijk zijn dat je mensen niet specifiek hoeft te trainen. Dit zegt Ferdinand Hagen, HR-manager in een holding die te maken heeft met 10 cao’s.
De strategische rol van HR binnen organisaties wordt steeds belangrijker. En bovendien is er behoefte om de rol van mensen bij de ontwikkeling van organisaties meetbaar, stuurbaar en volgbaar te maken. Draagt een medewerker optimaal bij aan de doelstellingen van de organisatie? Hoe kunnen we dit meten en belangrijker, hoe kunnen we dit sturen?
Generatie X, Y en Einstein, medewerkers 2011 willen e-HRM. Dat blijkt uit onderzoek van Heliview Research in opdracht van Raet onder ruim 330 medewerkers.