Skill gaps leiden tot een verborgen productiviteitsverlies en zorgen voor een afname van innovatiekracht. In combinatie met een krappe arbeidsmarkt, snel veranderende technologie en regelgeving is dit dé uitdaging voor L&D-professionals. Lees hier hoe skill-based leren en AI jouw organisatie kan helpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
AI-technologie verandert de positie van HR in die van geloofwaardige activist: de HR-professional die gevoelige thema’s benoemt en verantwoordelijkheid voor verbetering neemt. Ook draagt de HR-professional bij aan het 'empoweren' van de organisatie door generatieve AI-technologieën te gebruiken.
AI verandert personeelsselectie razendsnel, maar het is belangrijk om te kiezen voor verantwoorde en effectieve toepassingen. Hoe maak je onderscheid tussen betrouwbare tools en lepe beloftes in het overvloedige aanbod? Psychologen Rinie Ariëns en Reinout de Vries schreven vuistregels om het enorme aanbod te schiften.
Technologie wordt gezien als één van mogelijke oplossingen voor de arbeidskrapte binnen bepaalde sectoren. De daadwerkelijke effecten van technologie zijn echter nog niet duidelijk. TNO onderzoekt of en onder welke voorwaarden technologie de arbeidskrapte tegen kan gaan. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend.
Ongeveer één op de drie HR-professionals bij de lokale overheid wil investeren in AI-oplossingen. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit een onderzoek van Studytube onder ruim duizend ambtenaren. Daar staat tegenover dat slechts 36 procent van de ambtenaren zichzelf concrete leer- en ontwikkeldoelstellingen oplegt als het gaat om AI.
De behoefte aan AI-tools is onder werknemers toegenomen. Ook nemen werknemers steeds vaker zelf het initiatief in plaats van te wachten op besluitvorming van bovenaf. We zijn daarom nu aanbeland bij het lastige deel van elke technologische revolutie: de overstap van experimenteren naar implementeren aldus Director Benelux Talent Solutions bij LinkedIn. Ze licht de stappen toe die je organisatie kan nemen om AI effectief te integreren.
Kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het oplossen van de arbeidsmarktkrapte. Nieuwe technologische mogelijkheden kunnen al op korte termijn medewerkers ondersteunen en taken overnemen. Het is daarbij wel zeer gewenst dat HR nauw is aangesloten bij de invoering van AI om te bepalen waar en hoe die het best van nut kan zijn.
Drie kwart van de ondernemers geeft aan maatregelen te nemen om de productiviteit binnen hun bedrijf te verhogen. Meest genoemde maatregelen zijn investeringen in technologie en automatisering en het invoeren van efficiëntere processen. Trainingen voor medewerkers zijn het minst vaak genoemd als maatregel.
Iedereen is inmiddels wel op een of andere manier aan de slag gegaan met AI. Maar vaak blijft het bij experimenteren. Van echte integratie is nog lang niet altijd sprake. Hoe kun je de volgende stap zetten en AI binnen HR en je organisatie goed benutten?
In deze aflevering van de HR Podcast duiken we in de wereld van digitale assistenten op de werkplek. Samen met Bas van Leur, expert op het gebied van de digitale assistent Copilot voor Microsoft 365.