De digitale transformatie is organisaties ingrijpend aan het veranderen en moet daarom hoog op de agenda van HR staan. Maar wat is de impact van digitalisering op HR? Zit HR aan het stuur of op de bijrijdersplaats? Wat kunnen we leren van andere organisaties?
Wie betekenisvol werk doet blijft langer, én is meer gemotiveerd, zo blijkt uit onderzoek. Dus leggen de sprekers tijdens het derde Onboard.Amsterdam uit waaróm ze doen wat ze doen. Tony’s Chocolonely streeft naar slaafvrije cacaoproductie. De Koninklijke Luchtmacht: een veiligere wereld. Swapfiets: een fiets als service.
De introductie of doorontwikkeling van e-HRM start meestal bij de aanschaf van een nieuw systeem. Maar een dergelijk project is eigenlijk nooit afgerond. Dat is misschien niet iets wat organisaties graag horen, maar eigenlijk is het heel logisch.
Tijdens de Emerce #Update 6, Digital Teams van 3 december draait het de hele dag om het opzetten van digitale teams om de digitale transformatie echt vorm te gaan geven. Daarbij horen ook een nieuwe manier van cultuurverandering en van performance management. Hoe de Tribe Investments van ING NL + BE dit op een Agile manier aanpakten vertelt Ellen van Acker, Chapter Lead Digital.
Teamsport en het bedrijfsleven, over de parallellen zijn boekenkasten vol geschreven. Alleen spelen teams nu steeds vaker in wisselende samenstellingen en op verschillende velden tegelijk. Voor HR een uitdaging om succesvolle teams samen te stellen én ze de communicatie tools te geven waarmee ze overal en op ieder moment kunnen samenwerken.
HR Tech is de verzamelnaam voor allerlei slimme digitale tools en software. Van het centrale personeelssysteem tot spraakrobots voor medewerkers selfservice. Welke toepassingen zijn er? En waar staan we in Nederland met het digitaliseren van HR met HR Tech?
Van alle processen binnen HR waar je HR Tech voor kunt gebruiken, wordt AI, Artificial Intelligence, op dit moment het meeste ingezet in recruitment. Ook in andere HR-processen, zoals L&D en Performance Management is al veel mogelijk met AI.
Waarom gaan we hier proberen toe te lichten wat een 'Graph Database' is? Omdat het de basis is onder HRTech oplossingen die klaar zijn voor de 'toekomst van werk'. Die toekomst is namelijk niet hiërarchisch, maar in netwerken, en niet alleen met 'vaste fte's', maar met talent met iedere vorm van arbeidsovereenkomst. Dus een HRTech aanbieder met een graph database is klaar voor de toekomst van werk.
29 procent van de Nederlandse werknemers is van mening dat de organisatie waarvoor ze werken, achterloopt op het gebied van digitalisering en automatisering. Ook stoort ruim een derde zich aan de hoeveelheid systemen en programma’s die ze moeten gebruiken tijdens hun werkzaamheden.
Slimme bedrijven zetten proactief in op goede samenwerking tussen HR en IT, omdat deze - voorheen afzonderlijke - afdelingen cruciaal zijn om de nieuwe manier van werken mogelijk te maken en aan de verwachtingen van werknemers op het gebied van flexibiliteit te kunnen voldoen. Maar hoe pak je dat aan?