"Ik ben altijd op zoek naar hoe HR er meer toe kan doen binnen organisaties", zegt Corine Boon, directeur van het Amsterdam People Analytics Centre (APAC) en sinds juli hoogleraar HRM & People Analytics aan de Amsterdam Business School (ABS) van de Universiteit van Amsterdam. Haar overtuiging: "Met people analytics kan het HRM-beleid worden verbeterd. Alleen is er geen 'one size fits all'-benadering."
'Diversity of thought' wakkert het kritisch denken van medewerkers aan. Als je dit structureert voor jezelf, anderen in je team en organisatie, vergroot je het lerend vermogen van medewerkers. AI bewijst hierbij goede diensten.
Als je de strategie en het proces van het werven en selecteren wilt verbeteren, begin je met enkele eenvoudige analyses die inzichten verschaffen en helpen om eerste keuzes te maken. Is de organisatie eraan toe om AI en algoritmes in te zetten, dan kunnen wellicht grotere stappen worden gezet.
'Hoe houden we onze werknemers veilig en gezond?’, ‘Hoe creëren we een cultuur waarin iedereen zich thuis voelt?’ en ‘Hoe kunnen we een personeelsbestand met complexe en veranderende behoeften effectiever binden en voor de organisatie behouden?’. Deze prangende vragen zien HR- en businessleaders maar al te graag beantwoord. Kan analytics daarbij helpen? En hoe? Een tiental CHRO's en HR-executives sprak daarover tijdens een rondetafelsessie op CHRO Day.
Organisaties wordt nogal eens aangeraden vooral veel data te verzamelen om betere, ‘datagedreven’ beslissingen te kunnen nemen. In de praktijk blijkt echter ‘meer data’ niet tot betere beslissing te leiden maar juist tot minder besluitvaardigheid en meer stress. Meer dan de helft van de leidinggevenden heeft daarom wel eens helemaal afgezien van een beslissing. Ook orienteert maar liefst driekwart van de leidinggevenden zich voor het nemen van een beslissing op de bestbetaalde manager in plaats van op de beschikbare data.
Of je nu een volledig datagedreven HR-beleidscyclus als einddoel hebt of aanpassingen en verbeteringen op operationeel niveau, de stappen in de HR-analyticscyclus zijn gelijk.
Hoe zet je de juiste HR-analytics in voor de uitdagingen van vandaag? Welke data zou je als HR-leider willen gebruiken om de strategie door te ontwikkelen en te onderbouwen? En processen te monitoren? Hoe wil je HR-data, HR-analytics en HR-systemen inzetten? En hoe stippel je daarin je koers uit?
Het doel van een datagedreven werving-en-selectieproces is om de organisatie tijd en geld te besparen in de zoektocht naar succesvolle nieuwe werknemers. Een goede eerste stap is het meten van en sturen op de kengetallen die de effectiviteit en de efficiëntie van het proces in beeld brengen. We noemen er hier zes.
HR heeft de juiste inzichten nodig en processen die naadloos op elkaar aansluiten voor een optimale werkervaring. Een robuuste HR-compliance checklist is de basis voor je succes. Lees meer over deze allesomvattende 360 graden benadering, oftewel People Operations, in deze handleiding.
Cherry picking is een van de valkuilen als je met data werkt. Bekijk de data dan ook altijd vanuit verschillende kanten en over verschillende perioden. Denk ook aan het gebruik van een selectie uit de data. Zorg dat altijd duidelijk is welke selectie je hebt gebruikt. En stem van tevoren af wanneer het resultaat goed of fout is, is het advies van data- en analytics-expert Irma Doze.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling