Om HR Analytics optimaal te laten landen moet je focussen op kleine projecten die de waarde van analyse snel zichtbaar maken aldus Thijs Boersen, Business Analist HR Analytics bij Alliander. Hij deelt enkele voorbeelden die binnen Alliander veel impact hebben gehad.
In veel organisaties wordt het belang van HR Analytics inmiddels onderkend; het analyseren en interpreteren van data is onmisbaar om te komen tot datagedreven HR-beleid. Maar hoe zet je de volgende stap, met HR Analytics echt waarde creëren voor de organisatie? Op het 4e Nationaal HR Analytics Congres op 16 mei in Bunnik staat deze vraag centraal.
Data van werknemers worden slecht beschermd zo blijkt uit onderzoek van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico voor De Groene Amsterdammer, radioprogramma Argos en het Rotterdamse webmagazine Vers Beton.
Per 1 augustus is Frank Osten gestart als HR-analytics Consultant bij AnalitiQs. Hiervoor was hij werkzaam als Manager HR Reporting & Analytics binnen de NN Group, waar Nationale-Nederlanden deel van uitmaakt.
Sinds 2015 ondersteunt AnalitiQs de gemeente Den Haag op het gebied van HR-analytics middels verschillende projecten: Strategische Personeelsplanning, Verzuimanalyse en de ontwikkeling van HR-dashboards en -rapporten. Onlangs sprak ik met Monica Trommelen, Strategisch Adviseur HR Control en Analytics bij de gemeente Den Haag, over hun HR-dashboards. Waar dragen de dashboards aan bij? En wat is de volgende stap?
Onlangs sprak ik met Erwin Brik, HR-directeur bij VWE Automotive. Deze organisatie is een pilot gestart om betrokkenheid onder medewerkers te meten via tekstanalyse van interne e-mails. Ik ben erg enthousiast over deze methode en deel daarom graag Erwins ervaringen met u. Wellicht helpt dit om ook de sprong te wagen en nieuwe wegen te bewandelen op het gebied van ‘continuous listening’. Laat u inspireren!
In de praktijk wordt regelmatig gestart met analysevragen. Subvragen die weliswaar nodig zijn om tot inzichten te komen, maar waarvan de analyse geen draagvlak zal krijgen. Analysevragen leiden wel tot inzichten en de inzichten samen leiden tot beantwoording van de businessvraag. Maar om überhaupt goede analysevragen te kunnen definiëren is eerst een heldere businessvraag nodig.
Hoewel 94% van de Nederlandse HR-afdelingen aangeeft dat payrollgegevens in hun bedrijf worden gebruikt om zakelijke beslissingen te nemen, vindt 25% van hen het 'moeilijk' of 'zeer moeilijk' om deze HR- en payrollgegevens te verstrekken. Dit en meer blijkt uit een internationale survey van SD Worx.
Voor verreweg de meeste personeelsgegevens geldt dat deze, mits zorgvuldig en volgens de voorschriften verwerkt, in het kader van HR Analytics kunnen worden gebruikt. Daarbij gelden de volgende principes.
De afgelopen jaren peilde AnalitiQs bij Nederlandse HR-managers de bekendheid met en het toepassen van HR-analytics in Nederlandse organisaties. In 2018 is het HR-analytics onderzoek opnieuw uitgevoerd door AnalitiQs in samenwerking met HR Academy. Wat zijn de belangrijkste inzichten?