Wanneer je het hebt over assessments, denk je misschien als eerste aan de testen die je inzet bij het aanwerven van nieuw talent voor je organisatie. Daar is niks mis mee, assessments worden inderdaad vaak gebruikt om de vaardigheden en praktische kennis van kandidaten in kaart te brengen. Maar wat als assessments ook kunnen helpen bij het stellen van de juiste vragen, om op die manier inzicht te krijgen in drijfveren, talenten en groeikansen? Hoog tijd om jouw kijk op assessments voor eens en voor altijd te veranderen! Maak kennis met GoodHabitz assessments.
Zelfinzicht als sleutel naar persoonlijke ontwikkeling
Door niet alleen anderen, maar ook jezelf de nodige vragen te stellen, verkrijg je waardevolle inzichten. Zelfinzichten, zoals we dat ook wel noemen. Je ontdekt op die manier waar je staat, maar ook waar je naartoe wil. Waarom zouden die inzichten enkel waardevol zijn in de wervingsfase, terwijl assessments ook inzicht kunnen geven in de capaciteiten, vaardigheden en competenties van je huidige personeel?
En langdradige en taaie rapportages? Dat hoeft zeker niet. Deze zijn er juist voor bedoeld om de resultaten om te zetten in concrete tips en aanbevelingen voor aansluitende trainingen. Op die manier geef je werknemers meteen handvatten voor hun verdere ontwikkeling. Zo wordt persoonlijke ontwikkeling écht persoonlijk. Jezelf beter leren kennen is immers voor iedereen waardevol en interessant. Voor elke medewerker binnen een organisatie, van directielid tot kantoormedewerker tot fabriekspersoneel.
Teams slimmer samenstellen
Assessments zijn niet alleen interessant voor in het kaart brengen van krachten en groeikansen van medewerkers, deze zelftesten zijn ook in te zetten om teams en de organisatie in z’n geheel effectief te ontwikkelen.
Ga eens na, hoe stel jij normaal gesproken teams of projectgroepen samen? Wellicht kijk je naar zaken als kennis, vaardigheden en werkervaring. Maar wat als je daarbij ook nog kijkt naar de verschillende typen persoonlijkheden, communicatiestijlen en teamrollen van werknemers zodat deze binnen het team of de projectgroep complementair aan elkaar zijn?
Zo kan het interessant zijn om een creatieve denker te matchen met een analytische collega, of een geboren leider met een echte teamplayer. Hierdoor versterken de diverse persoonlijkheden elkaar én werken ze tegelijk aan hun persoonlijke ontwikkeling door van en met elkaar te leren. Kortom: een win-winsituatie!
Werkgeluk als winst
Hoewel het waardevol is om in te zoomen op de identiteit van je werknemers zodat je weet op welke manier zij het beste uit de verf komen, vertellen dit soort assessments nog vrij weinig over hun drijfveren en gemoedstoestand. Terwijl ook deze aspecten essentieel zijn om hen optimaal te kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het thema ‘werkgeluk’. Ongeveer de helft van de tijd dat we wakker zijn, besteden we aan werk. Dat is nogal wat! Daarom is het des te belangrijk om ervoor te zorgen dat je werknemers gelukkig zijn binnen hun huidige rol en de organisatie. Meer werkgeluk zorgt namelijk voor meer welzijn, een betere (mentale) gezondheid, hogere productiviteit en meer motivatie.
Maar we weten allemaal dat de zon niet altijd schijnt. Merk je dus dat sommige medewerkers iets minder lekker in hun vel zitten, dan kan het interessant zijn om hen aan te moedigen om een assessment te gebruiken om dieper in dit topic te duiken. Op deze manier ontdekken zij welke voorspellers hun werkgeluk beïnvloeden en kunnen ze vervolgens aan de slag met specifieke aanbevelingen om hun werkgeluk weer opnieuw een boost te geven.
Klinkt leuk, maar hoe borg je assessments?
Hoewel de meeste medewerkers aangeven graag aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling, blijkt in de praktijk die eerste stap vaak toch een uitdaging te zijn. Daarom helpt het om assessments te verbinden aan specifieke thema’s of momenten binnen een team of organisatie om zo de drempel naar persoonlijke groei te verlagen.
Door assessments bijvoorbeeld een vast onderdeel te maken van de bestaande HR-cyclus geef je werknemers een concreet startpunt en de motivatie om ermee aan de slag te gaan. Door de resultaten te bespreken tijdens de (half)jaarlijkse gesprekken, vormen deze resultaten als het ware een kapstok om de verdere ontwikkeldoelen aan op te hangen.
Een andere tip: verbind assessments aan een actueel thema. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de week van het werkgeluk. De assessments helpen werknemers om te bepalen waar ze concreet staan ten opzichte van het thema en welke stappen ze kunnen nemen om hiermee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door het doen van aansluitende trainingen.
Als laatste is het ook interessant om te kijken naar de specifieke behoeften binnen een team. Assessments zijn namelijk heel geschikt om het vaardigheidsniveau van werknemers in kaart te brengen. Werken er bijvoorbeeld binnen jullie organisatie steeds meer internationale collega’s en wordt het daardoor belangrijker om in het Engels te communiceren? Dan kan het interessant zijn om het Engels-niveau van collega’s te meten om zo te ontdekken wie nog wat extra training kan gebruiken. Zo til je het niveau van het hele team omhoog.
Assessments kunnen de drempel naar persoonlijke ontwikkeling flink verlagen, dat mag duidelijk zijn. Het is een ideale tool om iemands persoonlijkheid, vaardigheden, competenties en vitaliteit in kaart te brengen, op een laagdrempelige manier. Want hoewel het woord ‘assessments’ vaak als een eng, ingewikkeld en stoffig woord wordt ervaren, hoeft dat zeker niet zo te zijn. Vergeet ook zeker niet dat veel werknemers juist erg benieuwd zijn om meer te weten te komen over zichzelf! Het enige wat jij als HR-professional hoeft te faciliteren, is de juiste tool. Klaar om de persoonlijke ontwikkeling van jouw werknemers naar het volgende niveau te tillen?
Jij kunt nu zelf ontdekken hoe GoodHabitz assessments jouw organisatie, teams en medewerkers kan helpen om de juiste inzichten te verkrijgen. Probeer nu hier kosteloos 14 dagen GoodHabitz assessments en ontdek hoe dit jullie leercultuur een enorme boost kan geven.