Advies over hoe de samenwerking van een team te verbeteren of een nieuw team op te zetten: daar heeft bijna elke HR-professional weleens mee te maken. HR staat dan voor de uitdaging de juiste medewerkers op de meest passende plek te plaatsen of nieuwe medewerkers aan te trekken. Uiteraard met als doelstelling dat alle collega’s écht als team gaan samenwerken. En dat is nog niet zo eenvoudig. Enkele tips.

Alleen het individuele talent van medewerkers maakt immers nog geen geolied team. Een team is veel meer dan de optelsom van vakinhoudelijke kennis, functie en talent. Het succes van winnende teams hangt in hoge mate af van de combinatie van teamrollen. Een hulpmiddel hiervoor is de welbekende test van Belbin. Door goed na te denken over de team-indeling aan de hand van teamrollen, voorkom je dat er bijvoorbeeld te veel doeners en te weinig denkers of voelers in een team zijn opgenomen. Want te weinig variatie aan teamrollen draagt niet bij aan optimale teamprestaties. Heb je namelijk te veel denkers in een team dan levert dat te weinig actie op. En zet je te veel voelers in een team? Dan is er weer weinig aandacht voor een rationele onderbouwing. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Juiste managementstijl

Een andere belangrijke factor die invloed heeft op het succesvol functioneren van een team is de interactie tussen de individuele teamleden en de leidinggevende. Veel oorzaken van slechte interactie zijn te herleiden tot verschillen in communicatiestijl, die inherent zijn aan persoonlijke karaktertrekken. Een extraverte, actiegerichte manager en een introvert, analytisch teamlid hebben bijvoorbeeld andere behoeftes. De manager wil snel starten, maar het teamlid heeft behoefte aan analyses, reflectie en onderbouwing. Wanneer de manager er in zijn planning rekening mee houdt dat het teamlid ‘denk’ tijd nodig heeft, zal de samenwerking beter verlopen. Het afstemmen van de communicatiestijl op de behoeftes van de individuele teamleden resulteert in een echt TEAM waarvoor geldt: Together Everyone Achieves More.

Digitale helpende hand

Verschillen in karakter die erom vragen de communicatiestijl aan te passen, zijn niet altijd even makkelijk te analyseren. Gelukkig is de technologische ontwikkeling inmiddels zo ver dat deze een helpende hand kan bieden. Karaktertrekken zijn sinds kort met een app af te leiden uit micro-expressies van je collega’s of sollicitanten. De karaktertrekken zijn zichtbaar als een video die frame voor frame kan worden afgespeeld. Deze app van Crystal Knows kan de HR-professional helpen bij het analyseren van communicatiestijlen. Door middel van deze technologie kijk je niet naar wat iemand zegt, maar hoe het gezegd wordt. Ook bieden app’s als deze hulp bij werving, behoud en ontwikkeling van jullie talenten.