Onlangs publiceerde Fortune Magazine haar toonaangevende ‘50 Most Powerful Women: Global Edition’, een overzicht van internationale vrouwelijke CEO’s. De selectie wordt aangevoerd door Mary Barra, die aan het hoofd staat van autoconcern General Motors. De top-vijf bestaat verder uit de vrouwelijke CEO’s van IBM, PepsiCo, PetroBras en DuPont.

Met uitzondering van PepsiCo (en daar valt nog over te twisten) zijn dit zeer tech-driven ondernemingen. Ook in de rest van de lijst wemelt het van de ‘bèta-organisaties’ met een vrouw aan het roer. Het enige Nederlandse concern in het overzicht is Wolters Kluwer, dat wordt geleid door de Amerikaanse Nancy McKinstry. Verder ontbreken Nederlandse topvrouwen vooralsnog, maar als we dit op de juiste manier gaan stimuleren is dat slechts een kwestie van tijd.

Bètastudies

De studiekeuze van de top-vijf van de door Fortune samengestelde lijst, zijn zonder uitzondering  bètastudies:. Harra van GM studeerde electrical engineering, Rometty van IBM haalde een graad in computer science en electrical engineering, Pepsico’s Nooyi is opgeleid in chemistry en mathematics, PetroBras-CEO Das Graças Silver Foster heeft een achtergrond in electrical engineering en nuclear engineering en Dupont-baas Kullman studeerde mechanical engineering. Uiteraard veelal in combinatie met een MBA. Gelukkig wint de bètastudie ook in Nederland aan populariteit, ook onder vrouwen.

Bèta in Nederland

Uit voorlopige cijfers van het Platform Bèta Techniek blijkt dat jonge Nederlandse vrouwen staan te trappelen om hun sporen te verdienen in deze sector en steeds vaker voor een technische studie kiezen. In 2013 kozen ongeveer 4.900 vrouwen voor een bètastudie op hbo-niveau, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2012. Ook het aantal vrouwen dat een bètastudie op universitair niveau volgt, laat een stijging van 15 procent zien: er  staan aan Nederlandse universiteiten momenteel zo’n 7.200 vrouwen ingeschreven voor een technische opleiding. Dit zijn veelbelovende cijfers die er hopelijk voor gaan zorgen dat internationale boardrooms in de toekomst een grotere Nederlandse vertegenwoordiging hebben. Dat is goed nieuws. Niet alleen voor onze concurrentiepositie, maar ook om het tekort aan technisch geschoold personeel deels het hoofd te bieden.

Plannen en inspireren

Maar het is niet alleen aan de jonge vrouwen zelf. Hoe kunnen we als maatschappij deze ontwikkeling versnellen? Aan wie is dat de taak? Hoe houden we bètastudies populair? Ten eerste is het vanaf jongs af aan beter om je niet alleen te oriënteren op wat je leuk vindt, maar ook op de behoefte van de arbeidsmarkt. Hier is een taak voor scholen weggelegd: opleidingen waar een jong meisje in eerste instantie niet aan denkt moeten zichtbaar gemaakt worden. Ten tweede moeten vrouwen met ambities meer gestimuleerd worden om hun loopbaan te plannen en duidelijk bezig te zijn met de opbouw van een CV: welke kwaliteiten en ervaringen mis ik nog en hoe ga ik die aanvullen? Vervolgens kun je een duidelijke definitie maken van je volgende stappen en plannen. En niet onbelangrijk: laat je inspireren. Bijvoorbeeld door de vrouwen in de Fortune-lijst. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. Op naar een technische vrouwenwereld!