Hoewel de verwachtingen vooraf niet hooggespannen waren, presteert het Nederlands elftal tijdens de WK in Brazilië onverwacht goed. Hoe kan dit? Bondscoach Louis van Gaal lijkt verstand te hebben van talentmanagement.

“Nederland speelt al jaren aanvallend voetbal met drie spitsen. Van Gaal keek de afgelopen maanden naar zijn team en besefte dat hij niet over de juiste talenten beschikte om dit systeem succesvol uit te voeren. Dus gooide hij het roer om. Hij bekeek eerst welke talenten zijn spelers bezitten. Hij zocht daarna naar een strategie waarin dit talent optimaal tot bloei kon komen.”

Aldus David Verhagen in een ingezonden stuk in De Volkskrant. Verhagen is als organisatiepsycholoog werkzaam voor Scorius, dat organisaties helpt beter te presteren door een data gedreven HR-aanpak.

Talent versus werkervaring

Hij vervolgt: “Tegen Chili speelde Dirk Kuijt voor het eerst in zijn leven in een belangrijke wedstrijd linksachter. De voetbalanalisten spraken er schande van. Maar Kuijt speelde een fantastische wedstrijd. Van Gaal zag dat Kuijt over de juiste aanleg beschikt om die rol goed te vervullen. Hoewel hij helemaal geen ervaring heeft op die plek en zich daar dus nog niet bewezen heeft. Van Gaal kwam een linksachter tekort, keek voorbij de gebruikelijke posities en vond iemand in zijn team die over het juiste talent beschikt om succes te hebben. Hij keek niet naar ervaring, maar naar talent. Dat is nog eens talentmanagement.”

Wat kan HR hiervan opsteken? Leg bij het aannemen van mensen niet zozeer de focus op werkervaring, maar op talent. Verhagen: “Maar talent is niet voldoende. Om een team te laten presteren is het net zo belangrijk dat er duidelijke doelen en verwachtingen zijn. Dat mensen worden aangestuurd en een duidelijke opdracht krijgen.” Kortom: breng eerst de talenten van je team in kaart en bedenk dan de juiste strategie.

Strategisch talentmanagement

Er is toenemende aandacht voor ‘talent’. Wat is talent, wie zijn het en wie hebben het? Wat kunnen organisaties ermee? Hoe optimaliseer je het rendement op talent? Welke rol kan een HR-professional hierin spelen? Die vragen worden in drie modules van de Leergang Strategisch Talentmanagement vanuit verschillende disciplines en op verschillende niveaus besproken. Vanuit wetenschappelijke kennis én praktische achtergronden krijgt u als deelnemer inzicht en overzicht om te kunnen groeien in uw eigen professionele ontwikkeling. Meer informatie en aanmelden