De investeringen in talenten moeten aantoonbaar meer opleveren, dan dat je er als organisatie in stopt. Bij talentmanagement gaat het om het inzichtelijk maken van de waardecreatie. Dat is de visie van prof. dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit.

Samen met Judith Meeng, Director HR bij Essent, verzorgt zij de tafel over talentmanagement op het HR Praktijk Diner. “Met lijnmanagers heb ik het vaak over perceptie versus feit,” legt Meeng uit. “Wij werken met een fact based talent cycle, waarbij we twee keer per jaar alle cijfers doornemen qua in-, door- en uitstroom van talenten.”

Volgens Meeng moet de lijn zijn data dan wel goed op orde hebben. “HR faciliteert, maar om daadwerkelijk te kunnen beoordelen of de investeringen in talentmanagement ook renderen moeten we vanuit de lijn wel de juiste cijfers doorkrijgen. Talentmanagement wordt daarmee een ‘keiharde’ business case.”

ROI en KPI’s

Van der Sluis vult aan: “In de praktijk beginnen veel organisaties ergens halverwege het proces, terwijl ze de basis niet op orde hebben. Hoe waardevol iemand is voor een organisatie, is vaak subjectief. It is in the eye of the beholder. Ik pleit dus voor een aanpak waarbij talentmanagement meetbaar rendement moet opleveren. Je moet mensen rendabel maken, het gaat om de ROI. Daarmee is talentmanagement ook nadrukkelijk een CFO-vraagstuk.”

Meeng vindt dat je duidelijkheid bij medewerkers moet creëren over talentmanagement. “Heb je het bij talenten over een specifieke doelgroep? Wij spreken bij Essent van een ‘deal’ waar KPI’s aan zijn verbonden. Het gaat om het ‘cashen’ van talenten bij al je medewerkers, van call center tot hoger management. We zetten in op de dingen waar mensen echt goed in zijn; we proberen niet zozeer de zwaktes te verbeteren. Daarnaast hebben we ook speciale aandacht voor de uitzonderlijke ‘toptalenten’, die we versnelde doorgroeimogelijkheden bieden.”

Verder discussiëren over talentmanagement?

Het succes van uw organisatie wordt bepaald door de mate waarin u beschikt over talent dat past bij de missie en visie. Het proces van definiëren, zoeken, behouden en uitbouwen van talent wordt tijdens deze ronde tafel besproken. Centrale vragen zijn:
– Hoe haal je het maximale uit je personeelsbestand?
– 
Waar leg je de knip: wie beschouw je als talent en wie niet?
– 
Hoe voorkom je dat talenten ‘weglopen’ als de economie aantrekt?
Ga samen met Lidewey van der Sluis en Judith Meeng op zoek naar de antwoorden op het HR Praktijk Diner.