Een focus op de talenten van alle werknemers heeft positieve gevolgen voor zowel het individu als de organisatie. Medewerkers die weten wat hun sterke punten zijn en die deze kunnen inzetten in hun werk blijken gelukkiger, meer tevreden, bevlogen en energieker. Bovendien zijn ze gemotiveerder om zich te blijven ontwikkelen. Uiteindelijk zullen deze energieke en leergierige medewerkers positieve bedrijfsresultaten teweeg brengen.

Deze ‘sterke puntenbenadering’ is een nieuwe sleutel tot bedrijfssucces, aldus Christina Meyers in haar proefschrift voor Tilburg University.

Menselijk kapitaal staat voor kennis, vaardigheden en ervaringen van medewerkers, en geldt als voornaamste waarde in de concurrentiestrijd tussen bedrijven. Daarom besteden bedrijven veel aandacht aan talentmanagement. Maar wie zijn de talentvolle werknemers van een bedrijf? In de meeste bedrijven worden maar een paar medewerkers, die bovengemiddeld presteren of veel groeipotentieel vertonen, als talenten beschouwd. Talentmanagement-activiteiten, zoals management development en loopbaanplanning, zijn vervolgens uitsluitend voor deze selecte groep medewerkers beschikbaar.

Inclusief talentmanagement

Naast de ‘exclusieve’ benadering onderzocht Meyers een andere benadering, in casu het ‘inclusieve’ talentmanagement, ook wel de ‘sterke puntenbenadering’ genoemd. Gebaseerd op inzichten uit de positieve psychologie gaat deze benadering ervan uit dat iedere medewerker unieke talenten of sterke punten heeft die kunnen bijdragen aan de resultaten van de organisatie. De inclusieve methode kijkt naar waar iemands kracht en talenten liggen, en hoe die gecultiveerd en ontwikkeld kunnen worden. Daaromheen kan een functie gecreëerd worden die bij deze persoon past.