Op een internationale bijeenkomst van chief financial officers verklaarde Coulson-Thomas dat financiële managers hun HR-collega’s moeten uitdagen wanneer zij op dure trends springen die geen resultaat bieden. “Modieuze hypes als talentmanagement, zo stelt hij, zijn gedoemd om teleur te stellen. HR moet de kudde niet volgen en een nieuwe aanpak overnemen alleen maar omdat het goed klinkt, trendy lijkt en geprezen wordt door heel wat topleveranciers.”
In zijn onderzoek vergeleek Coulson-Thomas drie jaar lang data van cruciale bedrijfsactiviteiten in meer dan 2.400 ondernemingen, waarbij hij ook onderzocht wat bepaalde alternatieve benaderingen opleverden. Zijn conclusies:
- Talentmanagement wordt vaak ingevoerd om nobele redenen, maar zonder goed na te denken over praktische aspecten en implicaties.
- In heel Europa worstelen mensen in talentmanagementrollen om het zogenaamde ‘top talent’ te rekruteren.
- Dergelijk ‘top talent’ kan heel duur zijn om te werven en moeilijk te behouden en te managen. Als je dit te veel doet, riskeer je een organisatie vol buitenbeentjes te creëren, terwijl een team uit vele verschillende samenwerkende talenten moet bestaan.
- Een kostenefficiënte benadering bestaat uit het opbouwen van talent dat mensen nodig hebben om werkzaamheden te verrichten die rechtstreeks bijdragen aan de belangrijkste bedrijfsdoelstellingen. Dit kan gedaan worden door hen 24/7 steun te verlenen bij moeilijke taken en door bewezen benaderingen van high performers over te nemen.
- Het bestuur stelt zich nog te weinig adequate vragen als nieuwe initiatieven worden voorgesteld. Zij moeten HR en andere collega’s uitdagen om bewijs te geven van toegevoegde waarden en return.
Het oorspronkelijke artikel uit het Britse HR Magazine van de CIPD vindt u hier: http://tinyurl.com/3oxgrbd