Universiteiten kunnen stevig bijdragen aan het stimuleren van de economie. In een brief aan premier Balkenende schrijft de Vereniging van Universiteiten dat universiteiten specialisten kunnen opvangen die door de recessie op straat komen te staan en zo talent voor het bedrijfsleven kunnen behouden.

Universiteiten werken op het gebied van onderzoek en innovatie vaak nauw samen met het bedrijfsleven. De Vereniging van Universiteiten suggereert dat onderzoekers die op straat dreigen te komen staan tijdelijk bij een universiteit worden ondergebracht om daar verder te gaan met hun onderzoek. Als de economie weer aantrekt, kunnen de specialisten weer terug naar de private sector.

Behouden talent

Op die manier blijft talent behouden. Het behouden van talent in Nederland is volgens de Vereniging van Universiteiten belangrijk omdat er kans bestaat dat promovendi die door het bedrijfsleven betaald worden, op straat komen te staan. Op die manier raakt Nederland expertise kwijt.

Internationaal

In andere landen wordt als impuls tegen de recessie stevig ingezet op investeringen in kennis en onderwijs. Voorbeelden zijn Canada, Zweden, Finland, Duitsland, Australië en Denemarken. Zo heeft Duitsland aangekondigd 40 miljard te investeren in met name de infrastructuur van scholen en universiteiten en het versterken van de IT- en breedbandtechnologie. Daarnaast gaat veel aandacht naar de versterking van de Duitse positie in Europese onderzoeks- en innovatieinitiatieven.