Van topsporters en de manier waarop zij kijken naar prestatie kan op de werkvloer veel geleerd worden, zegt Rico Schuijers. Dat Kjeld Nuis zijn titel niet kon verdedigen op de 1000 meter tijdens de Olympische Spelen van 2022 in Beijing is volgens Sport- en Prestatiepsycholoog Rico Schuijers niet zo gek. “Hij hield zich tijdens het kwalificatietoernooi veel te veel bezig met het resultaatdoel - winnen, in plaats van met het procesdoel – goed starten en goede slagen maken.”

Volgens Rico kan er op de werkvloer veel geleerd worden van topsporters en de manier waarop zij kijken naar prestatie. Zo stelt Rico dat het bij topsporters, net als bij Kjeld, vaak fout gaat door een té sterke focus op het winnen.

Alleen bezig met procesdoel

“De echt goede topsporters zijn eigenlijk alleen maar bezig met het procesdoel. Zij focussen zich op het goed uitvoeren van bepaalde handelingen waardoor het resultaatdoel – winnen –, automatisch dichterbij komt. Als je dit vertaalt naar de werkvloer, dan kan ook hier de focus nog te veel liggen op het winnen.

Er wordt nog vaak gekeken naar het resultaatdoel, terwijl het juist ontzettend belangrijk is om je als werkgever af te vragen hoe je de productiviteit van je team kunt verbeteren – waardoor je met elkaar leert kijken naar het procesdoel. Daarmee creëer je een sfeer waarin je het team leert voelen dat het oké is om fouten te maken en om hiervan te leren – je creëert een veilige haven.”

Naast de waardevolle inzichten van Rico Schuijers, gaat het Mercer Global Talent Trends Report nog dieper in op hoe om te gaan met talent. Dit rapport laat zien hoe organisaties op basis van hun organisatiecultuur goede mensen kunnen aantrekken en hoe zij kunnen zorgen dat deze mensen blijven.

Risico’s van burn-out

Uit dit rapport komt bijvoorbeeld naar voren dat een goed vormgegeven talentproces steeds belangrijker wordt bevonden door werknemers. Daarnaast verwacht 82 procent van de werknemers dat zijn of haar werkgever iets doet en betekent voor de samenleving en zijn 85 van de 100 werknemers bewust bezig met de risico’s van een burn-out – een welzijnsstrategie is daarom belangrijker dan ooit.

In de vierde aflevering van de HR360 podcast van Mercer Nederland gaat vaste host Bart Jan Cune met Rico verder in op wat wij op de werkvloer kunnen leren van topsporters en de manier waarop zij kijken naar prestatie.

Zelfregie: de sleutel naar empowerment en goed werkgeverschap

De dynamiek in organisaties vraagt om een steeds grotere mate van aanpassings- en lerend vermogen van medewerkers. En daar hoort eigen regie bij. Want snel inspelen op innovaties en blijvend leren en ontwikkelen kan alleen als mensen zelf het heft in handen nemen over hun werk, ontwikkeling en employability. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is empowerment als dé strategie waarmee goede werkgevers zich kunnen onderscheiden. Empowerment door mensen ruimte voor en steun bij ontwikkeling te geven en de regie over hun eigen werk. Tijdens HR DAY 2022 laat Jan Tjerk Boonstra | Principal Consultant; Human Capital Group zien hoe je daaraan invulling kunt geven.